Bar: Učenici posjetili ostatke manastira Prečista Krajinska, stari Bunar u Ostrosu...

Učenici su obišli i Stari Bar i Staru maslinu, upoznavši se sa kompletnom turističkom ponudom jedinog starog grada na crnogorskom primorju koji je u davnim vremenima zbog odbrambenog položaja i izvora pitke vode pozicioniran četiri kilometra od morske obale
197 pregleda 1 komentar(a)
Učenici na izletu, Foto: TO Bar
Učenici na izletu, Foto: TO Bar
Ažurirano: 27.09.2016. 19:26h

Turistička organizacija Bar obilježila je Svjetski dan turizma -27. septembar, tako što je priredila posjetu ostacima manastira Prečista Krajinska u barskoj Krajini za učenike turističkog smjera Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole.

"Manastir Prečista Krajinska u blizini Ostrosa i Skadarskog jezera, jedan je od najznačajnijih spomenika u Crnoj Gori, a prvi put se pominje krajem X vijeka u Ljetopisu Popa Dukljanina. Manastir je osnovao knez Vladimir za koga je vezana legenda o tragičnoj ljubavi sa lijepom Kosarom, kćerkom makedonskog cara Samuila.Manastir je jedno vrijeme bio sjedište Zetske mitropolije, da bi krajem XVI vijeka bio porušen. Povod za posjetu ovim lokalitetima je 1.000 godina od pogubljenja kneza Vladimira i 1.000 godina državnosti Crne Gore, a obilježavanje jubileja je dobra prilika da se učenici upoznaju sa bogatom kulturnom baštinom i prirodnim ljepotama Skadarskog jezera", saopštili su ovim povodom iz TO Bar.

Učenici su posjetili i stari bunar u Ostrosu, koji datira iz 1001. godine, na čijem dnu se nalazi izvor i koji i danas snabdijeva stanovništvo okolnih sela pitkom vodom.

Nakon Ostrosa, učenici su obišli Stari Bar i Staru maslinu, upoznavši se sa kompletnom turističkom ponudom jedinog starog grada na crnogorskom primorju koji je u davnim vremenima zbog odbrambenog položaja i izvora pitke vode pozicioniran četiri kilometra od morske obale.

"Prema riječima profesora i učenika, današnji izlet je bio fantastičan primjer spajanja teorije i prakse, kroz koji učenici djeca lakše, brže i spremnije usvajaju znanje, što daje odlične rezultate. Ovo je najbolji način da shvate vrijednosti i ljepotu naše zemlje, a ovakav vid saradnje sa Srednjom ekonomsko", ugostiteljskom školom je postao tradicija-zaključili su iz TO Bar.

Bonus video: