Barani izričiti: Podržavamo gradnju vrtića, ali ne na ovoj lokaciji

Na sjednici Skupštine Opštine Bar zakazanoj za ponedjeljak 12. novembar, jedina tačka dnevnog reda biće građanska inicijativa da se nađe nova lokacija vrtića i o tome otvori nova javna rasprava, što su potpisima ovjerili 2.721 građanin Bara
2 komentar(a)
gimnazija "Niko Rolović", Foto: Radomir Petrić
gimnazija "Niko Rolović", Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 24.10.2018. 10:02h

Nakon jučerašnjeg sastanka delegacije učesnika protesta zbog gradnje vrtića u dvorištu Gimnazije „Niko Rolović“ sa čelnicima Bara, shodno dogovoru, obustavljeno je masovno okupljanje ispred ograde gradilišta, kao i noćno dežuranje protestanata na tom prostoru.

Na sjednici Skupštine Opštine Bar zakazanoj za ponedjeljak 12. novembar, jedina tačka dnevnog reda biće građanska inicijativa da se nađe nova lokacija vrtića i o tome otvori nova javna rasprava, što su potpisima ovjerili 2.721 građanin Bara. U lokalnom parlamentu predstavnici Inicijative istupiće pred odbornicima sa svojim argumentima kojima brane tvrdnje o propustima i neregularnostima u vezi sa projektovanom gradnjom.

Povodom ishoda sastanka sa predsjednicima Opštine i SO Bar Dušanom Raičevićem i Mićom Orlandićem, protestanti su medijima dostavili saopštenje u kojem se pored ostalog osvrću i na Raičevićevu izjavu da bi eventualnim odustajanjem od gradnje vrtića Bar ostao bez novog vrtića uopšte.

"Time se pokušava prebaciti teret odgovornosti na one koji smatraju da izgradnja vrtića na lokaciji između zgrada JU Gimnazije „Niko Rolović“ i JU Srednja ekonomsko ugostiteljska škola, i OŠ „Blažo Jokov Orlandić“ nije u interesu građana. Građani još jednom poručuju da u potpunosti podržavaju izgradnju vrtića ali ne na spornoj lokaciji. Svakako, odgovornost za stanje u kojem se nalazimo leži na onima koji do sad nisu uspjeli da izgrade vrtić na odgovarajućem mjestu, te koji nisu predvidjeli bolje rješenje pri usvajanju Detaljnog urbanističkog plana kao ni njegovih izmjena i dopuna. Takođe, izražavamo nezadovoljstvo što je predsjednik jasno sugerisao odbornicima šta treba da rade, navodeći da bi Bar ostao bez vrtića ukoliko bi oni glasali za predlog sadržan u Građanskoj inicijativi. Sigurni smo da je moguće naći rješenje koje će omogućiti izgradnju vrtića i očuvanje parka i školskog dvorišta, štaviše, imamo predloge alternativnih lokacija u opštinskom i državnom vlasništvu koje su pogodne za predškolsku ustanovu i koje neće narušavati životnu sredinu", piše u ovom saopštenju.

Prema istim navodima, učesnici protesta ostaju istrajni u borbi da “sačuvaju od uništenja gradski park sa 94 stabla čempresa, te zakonsko pravo više od 1200 srednjoškolaca” da imaju školsko dvorište, “a ništa manje, i pravo naših najmlađih sugrađana da imaju vrtić prilagođen njihovim potrebama i važećim propisima”.

Bonus video: