Raičević pošao na odmor, ostali ćute

Opštinska vlast i dalje ćuti, “progovorio” jedino Radomir Novaković Cakan, ali ne kao potpredsjednik Opštine. već kao predsjednik partije Biram Bar. Građani spriječili postavljanje panela oko planiranog gradilišta
5040 pregleda 7 komentar(a)
Đaci i građani brane ostatak parka, Foto: Čitalac Vijesti
Đaci i građani brane ostatak parka, Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 22.01.2019. 07:51h

Građani Bara zasadilu su juče novi čempres u uništenom gimnazijskom dvorištu i spriječili radnike da postave limene panele preko žičane ograde.

Četvrtog dana nakon sječe čempresa, iz lokalne uprave juče je konačno došao i prvi komentar zbivanja zbog kojih je Bar danima u žiži interesovanja crnogorske javnosti. Doduše, ne i iz vrha vlasti, jer predsjednik Opštine Dušan Raičević juče nije dolazio na posao, a prema nezvaničnim saznanjima, otišao je na godišnji odmor.

Njemu, kao i potpredsjednicima Opštine Tanji Spičanović(DPS) i Radomiru Novakoviću Cakanu (Biram Bar), „Vijesti“ su tražile da odgovore na pitanja - kako ocjenjuju reakcije građana nakon sječe čempresa, i šta misle o zahtjevima učesnika protesta da se u dvorištu srednjih škola umjesto vrtića podigne park i odgovorni za sječu odgovaraju?

Spičanović, koja juče zbog prehlade nije dolazila na posao, kazala je „Vijestima“ u telefonskom razgovoru da će odgovoriti čim dođe na posao.

Odgovor je do zaključenja lista poslao samo Novaković, koji se ogradio da istupa u javnost ne kao član Raičevićevog kabineta, već kao predsjednik partije Biram Bar koja je članica lokalne vladajuće koalicije sa DPS, SD i BS. Novaković je kazao da na ta pitanja treba da odgovore Raičević ili predsjednik SO Mićo Orlandić (SD), te da je on potpredsjednik Opštine zadužen za privredu i finansije, “a ovo su pitanja za drugog potpredsjednika Opštine koji je zadužen za ekologiju”.

“I na skupštinskom zasjedanju kada se odlučivalo o građanskoj inicijativi, mi smo zauzeli stav da budemo za građansku inicijativu. Tada su odbornici Biram Bar govorili da treba prijateljski razgovarati o onome što nas povezuje, a ne da se svađamo oko onoga što nas dijeli. Da pokušamo jedni drugima da pomognemo, a ne da odmažemo. Da pružimo ruku jedni drugima, a ne da podmećemo nogu. S druge strane, znali smo i da grad Bar oduvijek ima visoku građansku svijest i da će sječa čempresa izazvati revolt građana. Za razliku od nekih drugih koji, kada se završi kampanja, zaborave šta su obećavali - mi nismo takvi. Prije izbora smo obećali da ćemo slušati njihov glas. Ne znam otkud onda čuđenje što smo postupili onako kako smo postupili”, naveo je Novaković.

On je rekao da je ideja te partije bila da se lokacija ostavi “kakva je sada, a da se sam vrtić pravi na nekom drugom mjestu”.

“Govorili smo i tada da Bar iz 2009. kada je usvojen urbanistički plan nije isti kao Bar 2018. kada smo glasali. S druge strane, svjesni smo da je Baru neophodan najmanje još jedan vrtić. No, na žalost, za naše predloge nije bilo razumijevanja. I došli smo u situaciju u kojoj smo danas. Kada se radi o tome da li neko treba da odgovara, na drugima je, a ne na predsjedniku lokalne političke stranke, da o tome priča”, kazao je Novaković.

Više desetina građana Bara okupilo se i juče ispred ograđenog parka, gdje je gradska vlast posjekla više desetina decenijskih čempresa. Radnici konzorcijuma firmi-izvođača radova počeli su prijepodne da preko žičane ograde postavljaju limene table, čemu su se odmah usprotivili učenici Gimnazije. Oni su se okupili u velikom broju, nakon čega su radnici odustali od postavljanja.

Đaci i pojedini profesori, koji su od ranog jutra sjedili u amfiteatru pored posječenih čempresa, potom su zasadili simbolično jednu sadnicu čempresa. Cijela situacija je protekla bez kakvih razmirica, a nije bilo ni vidnog prisustva policije, kako uniformisane, tako i one u civilu. Oko 15 sati, aktivisti protesta su pomogli radnicima da utovare limene table u kamion.

Bonus video: