Barutana i Bioče zbog duga opet bez vode

"Imamo veliki dug za električnu energiju zbog pumpne konstrukcije koja ima veću potrošnju nego što je fakturisano za potrošenu vodu", rekao je predsjednik MZ Barutana
1 komentar(a)
Barutana, Foto: Haris Šabotić
Barutana, Foto: Haris Šabotić
Ažurirano: 13.05.2012. 15:57h

Mještani Barutane i Bioča ni ovog ljeta najvjerovatnije neće imati vode zbog duga koji imaju za struju.

Predsjednik Mjesne zajednice Barutana Ivan Vukčević kazao je "Vijestima" da pripremaju razgovor sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede u vezi s problemima vodosnabdijevanja i na kjoji način da se plati dug od 203.000 eura za struju.

"Već dvije tri godine imamo problem sa vodosnabdijevanjem koji moramo riješiti. Imamo veliki dug za električnu energiju zbog pumpne konstrukcije koja ima veću potrošnju nego što je fakturisano za potrošenu vodu.

Sa istim problemom suočeni su i mještani MZ Bioče

Očekujemo da ćemo u narednom periodu riješiti problem suvih slavina. Imamo dosta ljudi koji su kupili zemlju, ali ne mogu da je obrađuju zbog problema vodosnabdijevanja. Voda koči investitore koji bi investirali i zaposlili mlade ljude.

Svakome je problem voda, iako je lokacija u Barautani privlačna i bogom dana za razvoj svih kulturam ali sve trenutno stagnira. Apelujemo da se pokrene rješvanje problema vodosnabdijevanja", rekao je Vukčević.

Bioče duguje 100 hiljada eura

Sa istim problemom suočeni su i mještani MZ Bioče, koji za električnu energiju, u protekle četiri godine, duguju oko 100 hiljada eura.

Vulikić se osvrnuo na seoske vodove, naglašavajući da bi njihovo održavanje trebalo da bude briga Glavnog grada

Predsjednik MZ Rajko Vulikić kazao je “Vijestima” da nemaju dovoljno sredstava ni za tehničko održavanje vodovoda, a kamoli za izmirenje duga Elektoprivredi.

Prema njegovim riječima, prošle godine zbog dugovanja nijesu imali problema sa vodosnabdijevanjem, te ostaje da se nada da će tako biti i ove.

Vulikić se osvrnuo na seoske vodove, naglašavajući da bi njihovo održavanje trebalo da bude briga Glavnog grada.

"Oni, kao i JP 'Vodovod' trebalo bi da preuzmu zakonsku obavezu staranja i upravljanja svim seoskim vodovodima, pa i našim", smatra Vulikić.

Iz “Vodovoda” sa druge strane tvrde da će sva prigradska naselja tokom ljetnjih mjeseci imati dovoljno pijaće vode.

Sigurnije vodosnabdijevanje

Oni podsjećaju da je krajem prošlog mjeseca završen projekat hitne rehabilitacije vodovodnog sistema glavnog grada, doniran od strane Vlade Japana, koji se odnosi na rekonstrukciju CS nova Mareza i instaliranje SCADA sistema na vodovodnoj mreži u vrijednosti od 3,4 miliona eura.

Projektom je obezbijeđeno sigurnije vodosnabdijevanje glavnog grada uz punu kontrolu raspodjele potrošnje na primarnim cjevovodima i praćenje svih bitnih promjena u vodovodnom sistemu Podgorice.

"Ključ uspješnog i urednog vodosnabdijevanja leži prvenstveno u racionalnom korišćenju vode"

Iz “Vodovoda” napominju da su na svim crpnim stanicama izvršeni remonti pumpnih agregata, kako bi se što spremnije ušlo u ljetnju sezonu, koju karakteriše povećana potrošnja vode.

"Imajući u vidu mogućnost nadzora potrošnje po određenim prigradskim naseljima, smatramo da će eventualne nestašice vode biti svedene na minimum, a samim tim kvalitet usluge prema potrošačima biće poboljšan.

Ključ uspješnog i urednog vodosnabdijevanja leži prvenstveno u racionalnom korišćenju vode, kao ograničenog resursa, odnosno u sprečavanju nekontrolisane potrošnje od strane neodgovornih građana, kroz zalivanje zelenih površina ili poljoprivrednih imanja", kazala je PR “Vodovoda” Nataša Novaković.

Vodovodi na selu

Ona je istakla da JP „Vodovod i kanalizacija“ Podgorica veliku pažnju posvećuje i vodovodima na seoskom području.

"Jedan od najznačajnijih projekata na seoskom području je vodosnabdijevanje srednjeg platoa Kuča. Realizacijom ovog projekta, stanovništvo ovog područja prvi put će biti u prilici da ima organizovano vodosnabdijevanje.

Aktivnosti na realizaciji projekta su započete 2008. godine, izradom projektne dokumentacije i početkom radova na bušenju bunara. 2010. godine završen je objekat crpne stanice iznad bunara, kao i prva dionica potisnog cjevovoda, dok je 2011. završen objekat prepumpne stanice, druga dionica potisnog cjevovoda i rezervoar Vršak - zapremine 600m3. Za navedene aktivnosti utrošena su 1,2 miliona eura", rekla je Novaković.

"Realizacijom tog dijela radova biće omogućeno dopremanje vode sa platoa Bioča do sela Ubli"

Kako je kazala, trenutno su u toku radovi na izgradnji glavnog distributivnog cjevovoda na dionici rezervoar Vršak - Ubli, u dužini od 3,2 km.

"Vrijednost ovih radova koje izvodi preduzeće 'Arso Milić' je 175.000 eura. Završetak ovog dijela radova očekuje se u toku mjeseca. Pored ovih već sprovedenih aktivnosti, za potpunu valorizaciju predviđenog vodovodnog sistema potrebno je izvršiti i opremanje bunara i prepumpne stanice elektromašinskom opremom, kao i izgradnju manje prekidne komore na trasi potisnog cjevovoda.

Tenderska procedura za ove radove, čija je procijenjena vrijednost 160.000 eura, je završena i u toku je izbor izvođača", navela je Novaković.

"Radi se i vodovod do Kuča koji bi od Vrška do centra Ubala trebalo da dođe za 20-ak dana"

Realizacijom tog dijela radova biće omogućeno dopremanje vode sa platoa Bioča do sela Ubli, a sljedeće aktivnosti koje će biti preuzete od strane JP “Vodovod i kanalizacija“ u saradnji sa Glavnim gradom, dodala je ona, svakako je izrada projekta sekundarne mreže za sela na srednjem platou Kuča, kako bi se svim domaćinstvima na ovom području obezbijedila mogućnost organizovanog vodosnabdijevanja.

Na Ublima se uzdaju u cistijerne

Predsjednik Mjesne zajednice Ubli Milenko Pavićević kazao je da se mještani kučkih sela snalaze na taj način što u zimskom periodu prikupljaju kišnicu za ljetnje mjesece.

"Nadamo se da cistijerne gradskih preduzeća neće izostati ni ove godine jer mi plaćamo 30 odsto troškova.

Radi se i vodovod do Kuča koji bi od Vrška do centra Ubala trebalo da dođe za 20-ak dana, a radiće se uskoro i cjevovod do zaseoka", rekao je Pavićević.

Bonus video: