Batrićević: Doniraću platu, ali se neću polivati

"Mada i da sam htio, ne bih mogao, jer na Cetinju nema vode, a stari 'Obodovi' frižideri odavno ne lede”, kazao je Batrićević
123 pregleda 30 komentar(a)
Boban Batrićević, Foto: Zoran Đurić
Boban Batrićević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.08.2014. 23:14h

Odbornik Građanskog fronta u cetinjskom parlamentu i portparol Foruma 2010 Boban Batrićević uključio se u ”ledeni izazov” doniranjem odborničke zarade za borbu protiv Amiotrofične lateralne skleroze (ALS). On je, međutim, odbio polivanje ledenom vodom.

”Kako bih izbjegao efekat rijalitija poput onih 'Veliki brat' ili 'Farma' koje prezirem, gdje se životne situacije javnih ličnosti pretakaju u atraktivnu duhovnu orgiju za rulju, neću se politi vodom. Mada i da sam htio, ne bih mogao, jer na Cetinju nema vode, a stari 'Obodovi' frižideri odavno ne lede”, kazao je Batrićević, magistar istorije.

”Ledeni izazov” je globalna akcija u kojoj poznate ličnosti učestvuju polivajući se ledenom vodom i donirajući novac za borbu protiv ALS-a.

“Što se tiče 'ritualnog' polivanja vodom, vođen stavom hrvatskog pisca Eda Popovića, čija je majka preminula od pomenute bolesti, a koji je istakao da se kada gleda 'ovaj cirkus' osjeća kao da ga neko pljuje u lice, odlučio sam da se ovoj akciji priključim samo kao donator. Motiv 'ledenog izazova' je plemenit, ali se u praksi kod nas polako izvitoperio. Pojedine javne ličnosti, čast rijetkim izuzecima koji su donirali, su od ovog etičkog čina napravile kič estetike”, ocijenio je Batrićević.

On je rekao da se nada da mu oboljeli od te opake bolesti neće zamjeriti što borbu ne promoviše polivanjem već doniranjem i javnim pozivom svima da doniraju: “Svrha nije polivanje pred kamerom, već doniranje na žiro-račun, ili oboljelim od ALS-a ili onima kojima je to potrebno. Pozivam sve javne funkcionere, poslanike, privatnike, duhovna lica i sve crnogorske građane, da svako u skladu sa svojim mogućnostima donira novac u humanitarne svrhe”.

U “ledenom izazovu” do sada su učestvovali poslanik DF Nebojša Medojević, poslanik Pozitivne Dritan Abazović, koordinator Foruma 2010 Žarko Rakčević, koji je donirao 3.000 eura, rukometašica Katarina Bulatović, pjevač Danijel Alibabić, fudbaleri Stevan Jovetić i Stefan Savić, košarkaš Nikola Peković...

Bonus video: