Baždar: Ko koga sponzoriše

Baždar tvrdi da su “Država i opština Herceg Novi ostale uskraćene za po 450.000,00 eura neplaćenog poreza na promet po rješenju UP. A javnosti je poznato da je vješti trgovac prodao ruskom kupcu Lazaret (samo manji dio vrijednosti Južnog Jadrana) za više od 10 mil eura”.
107 pregleda 2 komentar(a)
Milovan Baždar, Foto: Slavica Kosić
Milovan Baždar, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.08.2015. 19:22h

Potpisivanje ugovora o sponzorstvu između kompanije Carine vlasnika Čedomira Popovića i PVK Jadran, predsjednik OO PzP Herceg Novi Milovan Baždar ocijenio je kao tajkunsko sponzorstvo.

“Svi ljubitelji vaterpola u Herceg Novom i šire su lijepo primili vijest o potpisanom ugovoru o sponzorstvu između vještog podgoričkog biznismena Čeda Popovića i vaterpolo kluba „Jadran“. Vijest zaista zvuči sjajno, ta 80.000,00 eura godišnje nije mala stvar u ovoj eri besparice. I ovdje bi bio kraj priči da nije šire pozadine iz koje je izrastao ovaj sponzorski epilog. U pitanju je zaista posebna tajkunska priča i biznis-hronologija kakvom se mogu podičiti samo rijetki miljenici režima i crnogorske tranzicije”, navodi se u saopštenju.

”Radi podsjećanja, sve je počelo još puno prije privatizacije novske kompanije „Južni Jadran“ po povlaštenim ad hoc propisima, pa preko famoznog objedinjavanja urbanističke parcele u Podgorici za vrijeme Mugošinog miljea (manjoj vlasničkoj parceli je priključena višestruko veća opštinska) i preuzimanja kompletene nepokretne imovine „Južnog Jadrana“ od strane Popovićeve kompanije „Carine. “Naravno,ima toga još. Uslijedila je kupovina pa potom ekspresno rušenje hotela „Park“ u Bijeloj, inače imovini koju je država iz njoj znanih razloga izvukla iz nekadašnje HTP Boka. Nakon što je svu nepokretnu imovinu Južnog Jadrana preuzeo, uveden je stečaj i radnici su se našli na Zavodu za zapošljavanje. Stvarno interesantan ekonomski fenomen: Južni Jadran je posjedovao ogromnu i atraktivnu imovinu (procjena republičke Uprave prihoda je cca 30 miliona eura) i opet je završio u stečaju a radnici bez posla”, navodi Baždar.

Baždar ističe da je “UP je izdala rješenje za porez na promet nepokretnosti (900.000,00 eura) koju je preuzela firma Carine ali, koliko nam je poznato vještim žalbenim finesama ta obaveza je izbjegnuta”

Tvrdi da su “Država i opština Herceg Novi ostale uskraćene za po 450.000,00 eura neplaćenog poreza na promet po rješenju UP. A javnosti je poznato da je vješti trgovac prodao ruskom kupcu Lazaret (samo manji dio vrijednosti Južnog Jadrana) za više od 10 mil eura”.

“Dakle,pravo je pitanje ko ovdje koga sponzoriše? Oprašta li to Opština i država svoja poreska potraživanja zarad nekih sportskih benefita ili je stvarno, gle čuda, probuđena snažna sportska savjest naših crnogorskih biznismena? Ipak, mnogi će primjetiti da je za nekoga ko je vješto pribavio desetine miliona vrijednosti koje su nekada stvarale desetine generacija Novljana, iznos od 80.000,00 eura godišnje (manje od 1 posto od vrijednosti Lazareta) tek skromna mrvica”, zaključuje se u saopštenju novskog PzP.

Bonus video: