BDZ zahtijeva da se spomenik stradalim putnicima u Štrpcima premjesti

Bošnjačka demokratska zajednica zahtijeva od gradskih vlasti da se spomenik nevino stradalim putnicima voza "Lovćen 671“ izmjesti premjesti u gradski park pored spomenika antifašizmu jer su stradali nakon otmice iz “voza smrti” u mjestu Štrpci, žrtve fašističke ideologije režima iz devedesetih godina dvadesetog vijeka
3 komentar(a)
Štrpci, Foto: Vijesti
Štrpci, Foto: Vijesti
Ažurirano: 12.03.2016. 13:05h

Bošnjačka demokratska zajednica izrazila je zabrinutost zbog, kako kažu, očigledne manipulacije i ponižavanja žrtava Štrpaca u pokušaju neadekvatnog postavljanja spomen-obilježja na lokalitetu “otetoj zemlji” u Bijelom Polju. Takva odluka sama po sebi po sebi predstavlja još jednu nezaraslu ranu na tijelu napaćenog naroda“ , kaže se u saopštenju Opštinskog odbora BDZ koje je potpisao predsjednik Semir Hodžić.

„Ovako tretiranje sjećanja na žrtve iz voza smrti "Lovćen 671", gdje se spomen-obilježje pokušava sakriti u sporednoj ulici i to na spornoj zemljišnoj parceli, koja je sama po sebi slučaj pravnog nasilja države učinjenog u prošlim vremenima, uvjerava nas da smo ostali zamrznuti u vakat kada je zemlja Bošnjaka kao i njihovi životi bili bez ikakve vrijednosti, kada su se mogli uzimati bez zakonskih i svakih drugih posljedica. Postavlja se opravdano pitanje koja je razlika između Crne Gore koja je dozvolila Plavogusinjski genocid, Šahoviće, zločine u Limskoj dolini, Bihoru i cijelom Sandžaku, i Crne Gore u kojoj isti oni koji su sa pozicije vlasti kreirali i počinili zločine devedesetih godina, danas ih pokušavaju osporiti, prećutati, izbrisati iz sjećanja, a njihove vinovnike u lažiranim sudskim procesima abolirati svake odgovornosti“, stoji u saopštenju BDZ.

Bošnjačka demokratska zajednica zahtijeva od gradskih vlasti da se spomenik nevino stradalim putnicima voza "Lovćen 671“ premjesti u gradski park pored spomenika antifašizmu jer su stradali nakon otmice iz “voza smrti” u mjestu Štrpci, žrtve fašističke ideologije režima iz devedesetih godina dvadesetog vijeka.

Putnici voza u Štrpcima su oteti 27. febraura 1993. godine. Iz voza je 27. februara 1993. godine odvedeno i ubijeno 20 putnika, od kojih je jedan bio Hrvat i jedan nepoznatog porijekla, dok su ostali bili Bošnjaci. Na 23. godišnjicu od otmice ove godine žrtvama otmice je u ulici Lenke Jurišević otkriveno spomen obilježje.

Bonus video: