Bečanović traži smjenu Pićurića

„Zloupotreba službenog položaja je evidentirana, škola je izgubila već jedan spor koji ju je koštao 50 hiljada eura“, rekla je Bečanović
681 pregleda 27 komentar(a)
Tatjana Bečanović, Foto: Boris Pejović
Tatjana Bečanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.07.2016. 19:54h

Predstavnica opozicije u Minstarstvu prosvjete, Tatjana Bečanović, pozvala je resornog ministra da smijeni direktora Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, Veselina Pićurića, zbog, kako tvrdi, zloupotrebe službenog položaja. Ona je kazala da se zakon u obrazovnom sistemu ozbiljno krši.

„Zaduženi za kršenje zakona su direktori, što je veoma zabrinjavajuće, jer bi oni trebalo da zakon poštuju i uspostavljaju“, rekla je Bečanović na konferenciji za novinare. Ona je ukazala da je protiv Pićurića pokrenut veliki broj sudskih postupaka i da ga najčešće tuže zaposleni koje on, kako je dodala, nezakonito otpušta i „zlostavlja na različite načine“. „Zloupotreba službenog položaja je evidentirana, škola je izgubila već jedan spor koji ju je koštao 50 hiljada eura“, rekla je Bečanović. Ona je kazala da je Pićurić, na nezakonit način, otpustio profesore praktične nastave, Ranka Ljumovića, Dragana Sandića i Branislava Ivanštanina, koji su protiv njega pokrenuli sudski spor.

Da su ti imenovni nastavnici angažovani, kako je dodala Bečanović, resorno Ministartvo bi na mjesečnom nivou ostvarilo bruto uštedu od oko 2,1 hiljadu eura. „Protivzakonito poslovanje Pićurića košta državu, odnosno poreske obveznike oko 200,6 hiljada eura“, rekla je Bečanović. Ona je saopštila da je 6. jula ministru prosvjete Predragu Boškoviću podnijela zahtjev za razrješenje Pićurića ali, kako je navela, nikakav odgovor nije dobila. „Ako se ogluši na ovaj poziv on će pokazati da podržava sve ove neregularnosti i koliko mu se to isplati u predizbornoj kampanji, da Demokratsku partiju socijalista (DPS) stavi na stranu kriminala, jer kršenje zakona se zove kriminal“, rekla je Bečanović. Prema njenim riječima, za brojne neregularnosti po školama je odgovorniji ministar koji takve direktore i dalje zadržava na funkcijama. Bečanović je ocijenila da bi ostanak Pićurića na funkciji direkotra bio loš predizbori potez DPS-a. Ona je ukazala da je Bošković, u osnovnoj školi „Boško Buha“ u Pljevljima, bez valjanog razloga smijenio direktora, a za vršioca dužnosti direktora postavio Pavla Čolovića koji ne ispunjava osnovni uslov, a to je, kako je pojasnila, pet godina radnog iskustva u prosvjeti. Prema riječima Bečanović, i u osnovnoj školi „Mustafa Pećanin“ u Rožajama nezakonit je organizator nastave, jer to mjesto nije sistematizovano. „Uprkos tome, ministar je dao saglasnost za angažovanje Izete Fejzić, supruge reisa, na mjesto organizatora nastave, iako nema ni položen stručni ispit“, dodala je ona. Bečanović je kazala da Bošković postavlja direktora i mimo odluke suda i da na nalaz prosvjetnog inspektora ne reaguje ni direktor škole, ni ministar. Sud je, kako je pojasnila, donio odluku da direktorka Svetlana Pavićević ne ispunjava uslove za mjesto direktora ali da je po nezakonitoj odluci ipak imenovana. Bečanović je kazala da se postavja pitanje po kojim kriterijumima se biraju direktori. „Jer kriterijumi nijesu njihova stručnost već sposobnost da služe DPS-u i da im obezbijede veći broj glasova“, rekla je Bečanović. Na taj način, kako je navela, crnogorske škole su pretvorene u „izbornu glasačku mašineriju DPS-a, a zaposleni se drže u podređenom položaju“,. Bečanović smatra da posebno institucija zapošljavanja na određeno daje ogromne mogućnosti i prostor za zloupotrebe. „Direktori poptuno nezakonito angažuju profesore do 30. juna kada im raskinu ugovor, a da bi se profesori u septembru ponovo vratili moraju biti veoma poslušni“, rekla je Bečanović. Prema njenim riječima, zastrašujuće je da u crnogorskoj prosvjeti zakoni ne funkcionišu ni na jednom nivou, od vrtića do Univerziteta. Bečanović je ukazala da do zloupotrebe dolazi i kada su u pitanju norme časova. „Jer direktori ucjenjuju profesore preko tih dopunjavanja normi“.

Ona je podsjetila da je direktore ranije birao kolektiv, a danas ih postavlja ministar. „Na ovakav način, selektujući najgore kadoreve, ne možemo izgraditi zdrave institucije“, smatra Bečanović. Ona je saopštila da je od 12. jula, kada su raspisani parlamentarni izbori u Crnoj Gori, do juče u obrazovnim institucijama raspisano 98 oglasa. Prema riječima Bečanović, među oglasima se nalaze neki nezakoniti koji će morati biti odbačeni. Ona je istakla da su tri oglasa predviđena za zapošljavanje na neodređeno, što u toku predizborne kampanje nije dozvoljeno. Bečanović je kazača da će se, u saradnji sa direktorom Zavoda za zapošljavanje, Radom Miloševićem, potruditi da oglasi budu regularno sprovedeni i realizovani. Ona je ocijenila da treba postaviti jasne kriterijume po kojima se zapošljavaju profesori i formirati komisiju koja bi imala uvid u svu dokumentaciju na osnovu koje bi napravila rang listu. Bačanović je saopštila da će od svakog direktora zahtijevati obrazloženje zašto je dao prednost jednom kandidatu nad svim ostalima.

Bonus video: