Begić: Rizik od koronavirusa nizak, ali nije isključen

Epidemiolog je kazao da postoje određene grupacije, odnosno određeni djelovi populacije koji su u nešto većem riziku
1587 pregleda 2 komentar(a)
Begić, Foto: Boris Pejović
Begić, Foto: Boris Pejović

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić kazao je da je rizik za opštu populaciju, kad je u pitanju koronavirus, nizak, ali da se ne može isključiti.

Begić je u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG) rekao da je taj rizik prisutan u cijelom svijetu izvan Kine, kao i da postoje određene grupacije, odnosno određeni djelovi populacije koji su u nešto većem riziku.

"To su prije svega putnici u međunarodnom saobraćaju, a posebno oni koji putnici koji putuju u najpogođeniju pokrajinu Kine, a to je pokrajina Hubei. Za njih je rizik od obolijevanja veoma visok", prenosi Portal RTCG.

Zato, rekao je on, IJZ preporučuje odlaganje putovanja u pokrajinu Hubei i grad Vuhan.

"Svi oni koji željeli da idu, bilo turistički, bilo poslovno, mi ih molimo da to putovanje odgode dok se stanje ne popravi", rekao je Begić.

Kad je riječ o ostaku Kine, mimo pokrajine Hubei, rizik nije toliko visok.

"Dakle, nije veoma visok, jeste visok, tako da generalna preporuka odlaganja putovanja u Kinu stoji", rekao je Begić, uz napomenu da Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ne preporučuje bilo kakvo ograničavanje roba ili usluga.

On je pojasnio da hrana apsolutno nema nikakve veze sa cijelom pričom oko koronavirusa i da ona nije izvor.

"Posebno termički obrađena hrana koja čak ni teoretski ne može predstavljati izvor infekcije, tako da možemo biti mirni i nastaviti sa prehrambenim navikama vezano za Orijent, odnosno Daleki istok", kaže Begić.

Bonus video: