Begović: Država mora realizovati plan za vanredne situacije

Begović, koji je sada u penziji, je “Vijestima” kazao da “zna da su dok je rukovodio sektorom za vanredne situacije urađeni planovi zaštite i spasavanja za desetak osnovnih hazarda, pa i za požare"
132 pregleda 17 komentar(a)
Luštica požar, Foto: Slavica Kosić
Luštica požar, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 21.07.2017. 20:14h

Požari su ovih dana na pojedinim lokacijama, a pogotovo u Tivtu, imali status vatrene stihije i to tvrdim jer sam bio na licu mjesta, kazao je nekadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za vanredne situacije i civilnu zaštitu Zoran Begović.

On je, prije više od šest godina, rukovodio ekspertskim timom koji je izradio Nacionalnu strategiju za vanredne situacije.

Begović, koji je sada u penziji, je “Vijestima” kazao da “zna da su dok je rukovodio sektorom za vanredne situacije urađeni planovi zaštite i spasavanja za desetak osnovnih hazarda, pa i za požare”. Dodao je da je tome prethodila i izrada procjena ugroženosti i da su dokumenta dostavljena opštinama.

Pojašnjava da je opštine trebalo da donesu planove za svaki od hazarda, a kasnije i da utvrde koji privredni subjekti treba da izrade preduzetni plan zaštite i spasavanja. “Ne znam da li je ovo dalje urađeno, jer već četiri godine nijesam uključen u ove aktivnosti”, poručio je Begović.

“Vijesti” su prije dva dana objavile da je država još 2011. u tom dokumentu mapirala ključne tačke i lošu infrastrukturu u borbu protiv požara, ali da je i ljeto 2017. dočekala nespremna vatrenu stihiju na primorju i u centralnom dijelu. Taj propis i Zakon o zaštiti i spasavanju, predviđaju donošenje akcionih planova koji bi anulirali nedostatke precizirane Strategijom.Iz MUP-a nijesu odgovorili šta je urađeno po tom pitanju.

Begović, međutim, smatra da je to moralo da bude realizovano jer bi se na osnovu opštinskih planova utvrdio broj spasilaca, potrebna oprema i sredstva za njihovo djelovanje. Takođe, odredili bi se privredni subjekti koji bi morali da formiraju spasilačko-vatrogasnu službu, čime bi se povećala sposobnost zajednice da odgovori na požare.

Begović je istakao da je Vlada, dok je radio u MUP-u, nabavila četiri aviona za gašenje požara sa kojima je pomagala susjedima.

“Srbija nema nijedan avion za gašenje požara, kao ni BiH i Albanija. Svjedoci smo haosa koji su izazvali požari u Dalmaciji i pored toga što Hrvatska ima šest kanadera, tri air traktora i desetak helikoptera”, rekao je.

Begović je zaključio da su službe za vanredne situacije svuda u svijetu veliki potrošači i da bez ulaganja u njihovo opremanje i promjene svijesti kod građana nema ozbiljnijeg pomaka u efikasnosti odgovora na izazove koje nose vanredne situacije.

Iz MORT-a odgovornost prebacuju na opštine

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) kazali su “Vijestima” da planska dokumenta daju osnov za zaštitu od požara, a da je na subjektima koji sprovode plan (opštinama, investitorima...) da ih poštuju prilikom realizacije investicija.

Kazali su da je prije izdavanja građevinske dozvole za neki objekat potrebno da se na dostavljeni protivpožarni elaborat, odnosno projekat, koji predstavlja sastavni dio projektne dokumentacije, dobije saglasnost od MUP-a, odnosno Direktorata za vanredne situacije.

Iz MORT-a objašnjavaju da je u proceduri izrade planskih dokumenata obavezno pribavljanje mišljenja MUP-a, Direktorata za vanredne situacije, koji provjerava da li je plansko rješenje usklađeno. “Svaki planski dokument mora sadržati dio koji se odnosi na mjere zaštite od elementarnih i drugih nepogoda u kojima se predviđa zaštita od požara na osnovu važećih zakonskih propisa i tehničkih normativa sa odgovarajućim brojem uličnih požarnih hidranata”, piše u odgovoru.

Bonus video: