Berane: Organizovano dobrovoljno davanje krvi

Stopa dobrovoljnog davalaštva krvi u Beranama je nešto iznad državnog prosjeka koji iznosi 2,8 odsto
106 pregleda 0 komentar(a)
Opšta bolnica Berane, Foto: Tufik Softić
Opšta bolnica Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 13.10.2018. 15:00h

U akciji dobrovoljnog davalaštva krvi koja je danas organizovana u Beranama prikupljeno je preko dvadeset jedinica najdragocjenije tečnosti.

Predsjednica Upravnog odbora beranskog Društva dobrovoljnih davalaca krvi Lidija Lekić kazala je da se sve preko deset jedinica krvi u nekoj akciji smatra uspješnim.

“Mi smo izuzetno zadovoljni današnjom akcijom. Obišli su nas i predstavnici resornog sekretarijata iz Opštine Berane i obećali pomoć u prevazilaženju problema, nakon što sun am obijene prostorije” – kazala je Lekić.

Ona je objasnila da Društvo dobrovoljnih davalaca Berane, koje je među najaktivnijim u Crnoj Gori, svake godine organizuje četiri do pet redovnih akcija.

“Onih svakodnevnih i pojedinačnih, u vanrednim situacijama, imamo skoro svakodnevno”, kazala je Lekić.

Stopa dobrovoljnog davalaštva krvi u Beranama je nešto iznad državnog prosjeka koji iznosi 2,8 odsto, a u ovoj asocijaciji ističu d aim je cilj dostizanje evropskog prosjeka koji je četiri odsto u odnosu na upupni broj stanovnika.

Društvo dobrovoljnih davalaca krvi jedna je od najbrojnijih organizacija u Beranama, sa oko petsto redovnih članova i još toliko onih koji se javljaju po potrebi.

Ova asocijacija je dobitnik nagrade 13. jul, kao najvišeg opštinskog priznanja u Beranama, nagrade, 21. Jul.

U provali prostorija ranije su im uništeni kompletan inventar i ukradena sva priznanja, među kojima i oko trideset pojedinačnih zlatnih plaketa.

“Uprkos tome, kao što ste mogli vidjeti I danas, mi od sopstvenih kuća uspijevamo da organizujemo ovakve akcije. To nije lako, zato smo i apelovali na resorni opštinski sekretarijat da nam pomogne da izađemo iz ovako teške situacije”, rekla je Lekić.

Bonus video: