Berane: Pričaju o zapošljavanju a pred otkazom stotine

Potpredsjednik Opštine, Ranko Raičević, kaže da se radi o reformi tržišta rada, kao pomoć CG u implementaciji nacionalne strategije zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa.
127 pregleda 0 komentar(a)
SO Berane, Foto: Romana Lalić
SO Berane, Foto: Romana Lalić
Ažurirano: 18.05.2011. 16:58h

Sjednica Skupštine opštine Berane, poslije 20 dana pauze, nastavljena je raspravom o strategiji zapošljavanja i razvoju ljudskih resursa u opštini od 2011. do 2015 godine.

Potpredsjednik Opštine, Ranko Raičević, obrazlažući strategiju rekao je da se radi o projektu reforme tržišta rada i razvoju radne snage, što finansira EU, kao pomoć Crnoj Gori u implementaciji nacionalne strategije zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa.

Odbornici opozicije kritikovali su strategiju, tvrdeći da aktuelna lokalna vlast nije uspjela da realizuje staru a već usvaja novu.

“O kakvom se zapošljavanju radi, ako se zna da će iz organa lokalne uprave i preduzeća čiji je osnivač otkaze dobiti preko 200 ljudi, koji šest mjeseci nijesu dobili plate”, pitao je Goran Kiković (Nova), kritikujući veliki broj potpredsjedničkih funkcija, kojih u Opštini ima četiri.

Vladan Folić (Nova), nazvao je strategiju zapošljavanja paradoksalnim haosom, u kojem potpredsjednik Opštine Raičević, kreira strategiju zapošljavanja, njegov kolega Braho Adrović, strategiju otkaza, a treći, Radivoje Merdović, zove u pomoć državne istražne organe da preispituju šta se radi u Beranama.

Kako je rasprava postajala sve žučnija odbornik SNP Savo Vučetić zatražio je pauzu, kako bi opozicioni odbornici pošli u Beranselo, i podržali mještane u blokadi deponije na Vasovim vodama.

Predsjedavajući Samir Agović je udovoljio tom zahtjevu. Nakon povratka iz Beransela, nastavljena je sjednica, ali i optužbe opozicije na račun nekih odbornika DPS. Dragomir Đukić (SNP), optužio je Rešida Adrovića da je namjerno zatvorio fabriku “Mladost”, da bi zauzvrat dobio po cijeni od 1 euro Fabriku košulja u Petnjici.

Adrović je odgovorio da nikada nije bio direktor fabrike “Mladost”, i da je ta kompanija privatizovana po zakonu.

Nakon nekoliko sati rasprave pomenuta tačka dnevnog reda ipak je usvojena.

Bonus video: