Berane: Svi u Dnevnom centru će dobiti otkaz, NVO preuzimaju djecu

Prema novoj sistematizaciji, posao će biti dodijeljen za 15 radnika koliko je predvidjela Vlada
13 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Suad Numanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.04.2014. 17:36h

Nikom od zaposlenih u Dnevnom centru za djecu i omladinu sa teškoćama u razvoju, kojima 19. aprila ističu ugovori, neće biti produžen posao, a rad u Centru će u prelaznom periodu na volonterskoj osnovi organizovati dvije nevladine organizacije koje okupljaju djecu sa posebnim potrebama i njihove roditelje.

To je juče zvanično saopšteno “Vijestima” u lokalnoj upravi u Beranama, nakon što je objavljen podatak da za 63 zaposlena u Dnevnom centru, koji pohađa svega 13 djece, za dva dana prestaju ugovori o radu na određeno koje su dobili prije izbora.

"Svi kojima ističe ugovor dobiće otkaze. Napraviće se nova sistematizacija za 15 radnika koliko je Vlada odobrila. Ali dok se ne steknu uslovi da se to učini, posao će volonterski preuzeti NVO", saopšteno je iz Opštine.

"Vijesti" su juče obavile precizne podatke o broju i strukturi zaposlenih u Dnevnom centru za djecu i omladinu sa teškoćama u razvoju. U toj ustanovi Vlada je odobrila sistematizaciju za 15 radnih mjesta, ali je DPS prije martovskih izbora zaposlila mnogo više radnika, kupujući tako glasove.

Tako je ugovor o radu sklopljen sa 15 osoba, a sa 48 ugovor o privremenim i povremenim poslovima. Nakon što je DPS izgubila na izborima, nove lokalne vlasti traže način da Dnevni centar ne prestane sa radom, ali da se zakonski zaposli potreban kadar. Nekadašnji ministar rada Suad Numanović juče je demantovao da je prvi otvorio Dnevni centar, već da je samo "obišao radove".

Bonus video: