Berane: Vukovi poklali 45 ovaca

Ranko priča da se drama odigrala na planini Bjelasici, na mjestu poznatom po nazivu Štit
305 pregleda 4 komentar(a)
ovce, Foto: Privatna arhiva
ovce, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 13.11.2012. 11:31h

Farmeru iz sela Bubanje kod Berana, Ranku Bubanji, vukovi su proteklog vikenda poklali 45 ovaca u jednom danu, što do sada nije zabilježeno u ovim krajevima, pa ni šire.

Ranko priča da se drama odigrala na planini Bjelasici, na mjestu poznatom po nazivu Štit, u trenutku dok je veliko stado preseljavao sa višeg na niži katun.

„U stadu je bilo 360 ovaca. Ja supruga i čobanin smo krenuli polako sa planine, kada su na tom mjestu iznenada izbili vukovi. Ja sam vidio četiri, ali po tome kakav su pokolj napravili, vjerujem da je u pitanju bio čopor“, kaže Ranko.

Na pojavu vukova, prema Rankovim riječima, ovce više niko nije mogao da kontroliše, i počele su da bježe na sve strane.

„Nijesmo imali kod sebe oružje, i samo je veliki pas ovčar spasao da šteta ne bude još veća, pa da možda i mi ne stradamo. Gledao sam ga kako se odjednom bori sa dva vuka. To je bilo neviđeno. Pas je sav izranjavan“, dodaje Ranko.

Na pojavu vukova, prema Rankovim riječima, ovce više niko nije mogao da kontroliše, i počele su da bježe na sve strane

On kaže da je sve trajalo nekih sat vremena, ali da su poslije toga satima tražili ovce po planini.

„Te večeri smo do ponoći pokušavali da skupimo stado. I sjutradan smo tražili žive ovce koje su bježeći od vukova padale i sa litica, a nailazili smo na stravične prizore ostataka poklanih ovaca. Od nekih su ostajale samo glave. Krvi je bilo svuda po planini, po prvom snijegu“, priča Ranko.

Ovaj vrijedni domaćin iz sela Bubanje uložio je prije dvije godine veliki novac da bi formirao toliko stado ovaca, i isključivo živi od poljoprivrede. Sada strahuje da neće moći da se oporavi od štete koja mu je nanijeta.

„Još jedan veliki broj ovaca koje su preživjele pokolj u teškom su stanju. Veterinari koji su ih pregledali kazali su nam da su od stresa prestale da daju mlijeko. Ostalo mi je trista ovaca, i to zvuči lijepo. Ali će mnoge morati naknadno da se uklanjaju zbog teških povreda, i ja u ovom trenutku ne znam da kažem kolika će biti šteta na kraju, kada se sve sabere“, kaže Ranko.

Selo Bubanje nalazi se na lijevoj obali Lima, dvadesetak kilometara od Berana, dok je mjesto na kojem se desio pokolj ovaca udaljeno od sela oko pet sati hoda. Ranko Bubanja je do sada bio najveći farmer ovaca u tom kraju, ali poslije ovoga, ako ne bude neke veće pomoći, možda će biti prinuđen da prodaje preostale ovce da bi vraćao dugove koji su mu ostali iz vremena kada ih je nabavljao.

Odšteta samo 20 eura po komadu Budući da je već u velikim dugovima kada je počeo da se bavi stočarstvom, Bubanja je uputio apel nadležnim službama da mu izađu u susret i pomognu u saniranju posljedica krvavog vučjeg pira.

„Iz opštinske službe za poljoprivredu su obećali da će urgirati kod Ministarstva poljoprivrede. Ako treba, i ja ću poći za Podgoricu sa fotodokumentacijom i nalazom komisije koja je izašla na teren. Ja samo znam da sam ovo neću moći da saniram“, kaže Ranko.

Njega nije, međutim, ohrabrila činjenica da su iz dosadašnje prakse, refundacije po zaklanoj ovci bile više nego simbolične.

„Čuo sam da su jednom farmeru iz Andrijevice, kojem su vukovi ljetos zaklali 15 ovaca, platili svega 20 eura po komadu. Ja sam moje ovce kupovao i po 120 eura, i takva eventualna nadoknada mi ne bi mnogo pomogla“, smatra Ranko.

Bonus video: