Berane: Zbog svađe oko vlasti, oko 30 službenika dobilo otkaz

Upravna inspekcija pronašla nepravilnosti jedino iz perioda dok je DPS bio na vlasti, 29 njihovih aktivista dobilo otkaz
51 pregleda 12 komentar(a)
Opština Berane  (Novina)
Opština Berane (Novina)
Ažurirano: 18.04.2015. 19:42h

Tridesetak službenika zaposlenih u lokalnoj admistraciji platilo je ceh političkih nadgornjavanja koja su u Skupštini opštine Berane započeli odbornici Demokratske partije socijalista.

Oni su prije dva dana dobili rješenja o prestanku radnog odnosa, nakon što je Upravna inspekcija utvrdila da su nezakonito zaposleni.

Već na prvim sjednicama Skupštine opštine nakon lokalnih izbora koji su u ovom gradu održani u martu prošle godine, odbornici DPS-a su, ovog puta iz opozicionih klupa, započeli polemike o partijskom zapošljavanju, optužujući koaliciju „Zdravo Berane SNP - DF“ da zapošljava samo članove tih stranaka.

Iz koalicije koja je preuzela vlast tada su saopštili da je Demokratska partija socijalista za osam godina koliko je prije toga upravljala gradom uvećala lokalnu administraciju do granica koje opštinski budžet ne može da izdrži i finansira.

U martu prošle godine u Opštini, sa javnim preduzećima i ustanovama, bez JP Vodovod i JP Komunalno, bilo je zaposleno oko 500 radnika

Prema podacima koji su javno izneseni u trenutku smjene vlasti u martu prošle godine u Opštini, sa javnim preduzećima i ustanovama, isključujući Javno preduzeće Vodovod i Javno preduzeće Komunalno, bilo je zaposleno oko petsto radnika.

Nove lokalne vlasti su u startu ukazivale da je to mnogo i da će biti rezova, ali se čitavu godinu nakon toga za tim nepopularnim mjerama nije potezalo.

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine koja je održana početkom ovog mjeseca odbornici kolicije „Zdravo Berane“ optužili su Demokratsku partiju socijalista da im je poslala Upravnu inspekciju i nagovijestili da je inspekcija pronašla nepravilnosti jedino iz perioda dok je DPS bio na vlasti.

„Sami ćete biti krivi za otkaz ljudima koje ste vi zaposlili. Vi koji ste bili asovi u nepotizmu u Evropi nama prigovarate za nepotizam i partijsko zapošljavanje. Trebalo bi i mi da pošaljemo Upravnu inspekciju vama u Opštu bolnicu koja je postala ekspozitura za zapošljavanje kadrova DPS-a“, čulo se na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Berane.

Ovih dana se polemika oko zapošljavanja završila otpuštanjem dvdeset sedam radnika, koji su zapošljeni u vrijeme kada je DPS vršio lokalnu vlast u Beranama.

Opština Berane je, naime, obavijestila 27 službenika i namještenika da im je prestao radni odnos, u skladu sa ukazom Upravne inspekcije, dok će za još dva službenika obavještenje biti upućeno u narednih nekoliko dana.

Glavni administrator Miladin Tmušić objasnio je da je Opštinski odbor DPS-a Berane ranije uputio zahtjev Direktoratu za inspekcijski nadzor MUP-a Crne Gore da izvrši provjeru zapošljavanja u Opštini Berane za period od kada vlast vrši koalicija “Zdravo Berane SNP - DF”, odnosno od aprila 2014. do kraja 2014. godine.

Kao odgovor na ovakav potez Opština Berane je dopunila zahtjev i zatražila da se izvrši provjera zapošljavanja za period od 2006. do 2014. godine, odnosno i za prethodnih osam godina, koliko je na vlasti u Beranama bila DPS.

Inspekcija utvrdila da je 29 ljudi zaposleno mimo zakonskih normi

Kontrola Upravne inspekcije je utvrdila nepravilnosti u postupku zapošljavanja, koje su nastale do kraja 2014. godine i objašnjeno je da su sve nezakonite transformacije ugovora obavljene zaključno sa 20. februarom 2014, odnosno dvadesetak dana prije lokalnih izbora.

“Utvrđeno je da je za 29 službenika i namještenika ugovor o radu transformisan primjenom člana 26 Zakona u radu, što je suprotno odredbama Zakona o državnim službenicima i namještenicima”, kazao je Milan Tmušić, glavni administrator Opštine Berane.

On je dodao da su “postupajući po ukazu Upravne inspekcije, službenici i namještenici obaviješteni da su im ugovori transformisani nezakonito, čime im je prestao radni odnos u Opštini Berane”.

Da je lokalni administrativni aparat i dalje prevelik i da nije u skladu sa evropskim standardima, nije nikava tajna.

Kakvi će biti dalji potezi ostaje da se vidi, a nagovještava se da će otkaza u Opštini Berane biti još.

Bonus video: