Beranskim osnovcima uručeni besplatni udžbenici

“Lokalna samouprava je oprijedijeljena da najveću pažnju posvećuje obrazovanju i kulturi jer sve iz njih proističe. Nadamo se da će to biti naše zalaganje za budućnost kako bi se stvarili bolji uslovi za život u našem gradu"
666 pregleda 0 komentar(a)
Šćekić sa osnovcima u Područnom odjeljenju OŠ “Vuk Karadžić” u Docu, Foto: Tufik Softić
Šćekić sa osnovcima u Područnom odjeljenju OŠ “Vuk Karadžić” u Docu, Foto: Tufik Softić

Početak školske godine u Beranama je protekao je u znaku podjele besplatnih udžbenika za sve osnovce na teritoriji ove opštine.

Jedan od takvih primjera bio je u Područnom odjeljenju Osnovne škole "Vuk Karadžić", u Docu, gdje je predsjednik Opštine Berane, Dragoslav Šćekić, predao na upotrebu nove knjige đacima, kojom prilikom su, u prvom planu, bili 18 prvaka, koliko je ove godine upisano u tom Područnom odjeljenju.

Šćekić je rekao da je ove godine upisano oko 250 učenika prvog razreda na teritoriji opštine, od čega 209 u gradskim osnovnim školama što, predstavlja pozitivan trend u odnosu na prethodni period.

“Opština Berane šestu godinu za redom primijenjuje odluku za besplatno osnovno obrazovanje. Prve godine obezbijedili smo besplatne udžbenike za prvake, sledeće godine za učenike do četvrtog razreda a narednih godina za sve osnovce”, rekao je Šćekić, izražavajući zadovoljstvo što prvaka ove godine ima više.

“Opština je izdvojila 120.000 eura za nove udžbenike i za zamjenu jednog broja starih. Imamo dogovor sa školama da đaci, jedan dio udžbenika koji se ne mijenjaju svake godine, čuvaju kako se ne bi uvećavali troškovi a ujedno i da se djeca nauče odgovornosti da nešto treba ostaviti i za budućnost. Nastavili smo tradiciju uz tendenciju proširenja programske pomoći djeci u osnovnim školama”, rekao je Šćekić.

On je kazao da opština svakodnevno sarađuje sa školama, ne samo u vidu kupovine udžbenika već i stvaranju boljih infrastukturnih uslova za djecu i nastavnike i dodao da će se tako nastaviti i ubuduće.

“Lokalna samouprava je oprijedijeljena da najveću pažnju posvećuje obrazovanju i kulturi jer sve iz njih proističe. Nadamo se da će to biti naše zalaganje za budućnost kako bi se stvarili bolji uslovi za život u našem gradu. Takođe se nadamo da ćemo zajedno sa institucijama države stvarati bolje uslove da se što manje ljudi iseljava, više djece rađa, da škole budu ispunjenije i da ne razmišljamo koliki će biti broj djece i da li će nastavnici i profesori imati dovoljan fond časova.U tom pravcu se radujemo što možemo da damo doprinos kako školama, tako djeci i njihovim roditeljima”, rekao je Šćekić čestitajući učenicima početak nove školske godine.

Učenici OŠ “Vuk Karadžić” i područnog odjeljenja u Docu izveli su bogat kulturno-zabavni program čime su na najljepši način poželjeli dobrodošlicu prvacima i označili početak nove školske godine.

Kao i prethodnih godina, predstavnici lokalne uprave uručili su udžbenike i u ostalim osnovnim školama i njihovim područnim odjeljenjima i svim seoskim i mjesnim školama.

Bonus video: