Beskrajno suđenje košta 54.223 eura

Sud ustanovio da je bivšim službenicima ambasade SAD prekršeno pravo iz Evropske konvencije o ljudskim pravima
86 pregleda 0 komentar(a)
Evropski sud za ljudska prava, Foto: Shutterstock
Evropski sud za ljudska prava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.06.2017. 19:16h

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da Crna Gora isplati 54.223 eura Ireni Radunović, Veselinu Neneziću i Ivanu Gajeviću, jer im nije obezbijedila pravo na pravično suđenje.

Njih troje su, kako se navodi u presudi, nakon gubitka posla u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici tražili naknadu štete pred crnogorskim sudovima, koji su to odbili.

Radunović, Nenezić i Gajević su od 2011. pokrenuli nekoliko postupaka protiv ambasade SAD. Kad nisu uspjeli da ostvare svoja prava pred Osnovnim sudom u Podgorici, te Višim i Vrhovnim, a 2013. su uložili pojedinačne ustavne žalbe. Dvije godine kasnije, žalbe Radunovićke i Gajevićke su odbačene, a odlučivanje o onoj koju je podnio Nenezić je, kako se navodi u presudi suda u Strazburu, još u toku.

Sud u Strazburu je ustanovio da je bivšim službenicima ambasade SAD u Podgorici, prekršeno pravo iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, koje garantuje da svako ima pravo na pravičnu i javnu raspravu u razumnom roku pred nezavisnim i nepristrasnim sudom. Zbog kršenja tog prava, oni će dobiti odštetu u iznosu preko 54.000 eura, u šta nisu uračunate pripadajuće kamate.

Ustavni sud je prethodno tvrdio da Konvencija nije povređena.

Iz ambasade SAD "Vijestima" su kazali da ne mogu da komentarišu pitanja u vezi sa pojedinačnim statusom zaposlenih u ambasadi.

Iz Unije slobodnih sindikata tvrde da "država Crna Gora ne želi da zaštiti svoje građane".

"Država postoji da bi štitila svoje građane, što je potvrdio i Evropski sud za ljudska prava. Iz presude Evropskog suda smo vidjeli da ovdje nije riječ o diplomatskim predstavnicima, već da su u pitanju zaposleni koje Konvencija ne izuzima od domaće jurisdikcije“, kazao je "Vijestima" Srđa Keković, generalni sekretar USSCG.

On smatra da je reakcija države Crne Gore izostala usljed snage druge države, SAD.

Keković tvrdi da ambasadorka Uehara nije htjela da ga primi

Keković je podsjetio da je ambasadorka SAD Margaret En Uehara lani na skupu Američke privredne komore podržala stavove poslodavaca.

"Nakon toga mi smo joj se obratili i zamolili da nas primi, kako bi čula i zaposlene. Od maja prošle godine nismo dobili nikakav odgovor", kazao je Keković.

U dopisu ambasadorki, iz USSCG su naveli da su upoznati sa njenim stavovima o crnogorskom radnom zakonodavstvu kao biznis barijeri za ulaganje američkih investicija.

"USSCG smatra da važeći Zakon o radu ne predstavlja biznis barijeru već naprotiv stavlja poslodavce u povlašćen položaj, pri čemu napominjemo da su izmjene i dopune Zakona o radu iz decembra 2011. postignute konsenzusom Radne grupe koju su sačinjavali predstavnici socijalnih partnera i Vlade. Nasuprot tome, Američka privredna komora traži da se vrate ranija rješenja koja smo ocijenili kao neodrživa i izmijenili ih u decembru 2011“, navodi se u dopisu.

Iz ambasade SAD "Vijestima" nisu kazali zašto je izostao odgovor.

Bonus video: