Besplatna pravna pomoć korisnicima droga

Pravna savjetnica CEMI-a Snežana Mićanović smatra da će realizacija projekta doprinijeti unaprijeđenju poštovanja osnovnih ljudskih prava korisnika droga
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2012. 16:55h

Centar za monitoring (CEMI) otvorio je kancelariju za besplatnu pravnu pomoć korisnicima opojnih droga.

Pravna savjetnica CEMI-a Snežana Mićanović smatra da će realizacija projekta doprinijeti unaprijeđenju poštovanja osnovnih ljudskih prava korisnika droga.

“Cilj projekta ogleda se u uspostavljanju sistema efikasne pravne zaštite lica korisnika opojnih droga u postupcima pred pravosudnim i drugim državnim organima u Crnoj Gori, putem pružanja besplatne pravne pomoći licima korisnicima opojnih droga”, saopštila je Mićanović.

Ona je ocijenila da je broj korisnika droga porastao tokom procesa tranzicije, naročito među mladima, i da dalje raste iz dana u dan.

“S obzirom na to da su lica, korisnici opojnih droga, u najvećem broju slučajeva lica slabog imovnog stanja... pomoć u pravnim stvarima ovim licima je neophodnost i nevladine organizacije poput CEMI-a... mogu biti izuzetno značajni faktori u unaprijeđenju položaja ovih lica, u njihovoj edkuaciji i pripremi za iskušenja koja svi krivični i drugi postupci nose za sobom.

Zbog toga je od neprocjenjive važnosti uspostaviti mehanizme koji će ovim licima, na bazi pružanja besplatnih pravnih usluga, omogućiti da imaju postupak koji neće izlaziti izvan granica fer i pravičnog postupanja”, istakla je Mićanović.

Ona je saopštila da im se do sada obratilo 19 osoba i da je svima pružena pravna pomoć, a jedan postupak je i završen.

“U pitanju je postupak po tužbi za vršenje roditeljskog prava. Naime, po zahtjevu naše klijentkinje podnijeli smo nadležnom sudu tužbu za vršenje roditeljskog prava. Dakle, tužba je podnijeta 2. marta 2012. godine, a već 4. aprila prvostepeni postupak je okončan i donijeta je presuda kojom je starateljstvo nad djetetom dodijeljeno našoj klijentkinji”, navela je Mićanović.

Bonus video: