Besplatne knjige neupotrebljive

Nakon šest dana, djeci Roma u bjelopoljskom naselju Strojtanica, stižu udžbenici, dio onih koje su do sada dobili preko Centra za socijalni rad ispisani i pocijepani
100 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2013. 20:28h

Većina romskih porodica, kod naselja Strojtanica, čija djeca nastavu pohađaju u Osnovnoj školi “Pavle Žižić”, muku muče kako da djecu spreme za školu.

Sedmogodišnji Elen Selimović i još devet Roma prvaka, požalili su se da pet dana idu u školu, a još nijesu dobili knjige. Ipak, dobra vijest za Elena i njegove drugare je da knjige stižu danas, kako smo saznali u toj školi.

”Vidi, ja nemam ništa”, bespomoćno je ispružio ruke Elen. Ipak, ispričao je da ima dobre drugare koji su mu posudili papir i olovku da može da crta.

Njegov otac Šerif Selimović, koji sa suprugom Editom ima još dvoje djece, ispričao je da se teško živi, i da je sve gore i gore.

“I da dobiju knjige, treba im još mnogo stvari uz to.Treba mu tašna, pribor, a kada primimo socijalu nemamo sve to da kupimo, jer se teško preživljava. Ranije kad djeca nijesu išla u školu, manje smo se opterećivali, imamo ili nemamo. A sada, ako ih svaki dan pošaljemo u školu, djeca moraju nešto i da jedu. Opet im treba taj euro za njih dvoje, a odakle”, zapitao se Šerif.

Ranijih godina bilo je mnogo veći broj romske djece koja su odustajala od školovanja. Danas je, ipak, sve drugačije. Skoro svi roditelji sa kojima smo razgovarali, shvataju značaj obrazovanja za svoju djecu i vole što im djeca idu u školu.

Goga Selimović je objasnila da je važno što romska djeca idu u školu, kako bi sjutra imali svoje parče hljeba, da ne zavise od “prošenja ili socijale, već da mogu da rade”.

Romi iz tog bjelopoljskog naselja su se požalili da su djeca kojoj su dodijeljeni besplatni udžbenici dobila uglavnom raspale i ispisane knjige.

Korišćeni udžbenici se raspadaju u rukama (FOTO: Jadranka Ćetković)

Nikita i nekoliko djece pokazali su juče knjige koje su dobili, posredstvom Centra za socijalni rad, od kojih su neke, naročito matematike, uglavnom neupotrebljive. Knjige su sa riješenim zadacima, pa i kad bi se izbrisalo što su prethodnici radili, tragovi ipak ostaju da zbunjuju novog vlasnika i upućuju na gotova rješenja.

Romi su se požalili da ide jesen, trebaju drva, i da im je sve teže da skrpe kraj s krajem.

“Mi možemo bez mnogo čega, ali naša djeca ne mogu. Ovo je katastrofa. Sve im treba, svaki dan mi traže nešto da moraju da imaju u školi, a mi nemamo da im kupimo”, kazala je Edita Selimović.

Biće zamijenjeno: Nikita sa udžbenikom matematike (FOTO: Jadranka Ćetković)

Uz ionako teško materijalno stanje, veliki problem Roma su i nagomilani računi za struju, koju ne mogu ni na koji način da plate.

“Kad se sav dug obračuna, samo ja treba da platim oko 4. 000 eura, a odakle kad imamo jedva za hljeb da kupimo”, jadao se Šerif.

Zamijeniće pocijepane udžbenike

Posredstvom Centra za socijalni rad sve bjelopoljske škole dobijaju besplatne udžbenike za djecu čiji su roditelji korisnici MOP-a, djeca bez roditelja i romska djeca. Direktorka škole “Pavle Žižić” Tanja Šebek je potvrdila da su udžbenici stigli i da će danas biti podijeljeni učenicima.

“Učenici od I do III razreda dobijaju nove udžbenike, a ostali korišćene”, kazala je Šebek. Udžbenike koje su nam Romi pokazali i koji su u jako lošem stanju i ispisani, direktorka je kazala da će đaci moći da zamijene za nove.

“Naravno, ne sve udžbenike već samo one koji su ispisani i pocijepani”, precizirala je ona. U ovu školu ide 38 romske djece i, prema riječima Šebek, ta djeca posljednjih nekoliko godina sve više napreduju u nastavi, i sve ozbiljnije shvataju školu i proces obrazovanja. “Ranije smo imali mnogo veći broj djece koja odustaju, a danas se to svelo na tri do četiri učenika”, kazala je Šebek.

Ona je dodala da će škola ovih dana pomagati romsku djecu u nabavci pribora, i da je škola uvijek otvorena za njih i njihove roditelje. Istakla je da roditelji romske djece sve češće dolaze u školu da vide kako djeca uče, ali i da traže pomoć kad nemaju nešto od pribora da im kupe.

Prvačićima ranci

Iako još nemaju knjige, male Rome u ovom naselju je obradovao poklon - ranac sa dvije olovke, jednom sveskom i jednim blokom, koje im je uručio predsjednik NVO “Roma” Ismet Selimović, posredstvom nedavno otvorene Kancelarije za romska pitanja.

Selimović je rekao da je rance i pribor dobilo oko 20 učenika sa područja bjelopoljske opštine. “Djeca se raduju što su dobili rance i očekujemo da će zajednica imati više sluha za djecu čiji roditelji ne mogu da podmire ni najosnovnije potrebe. Zamolio bih sve koji mogu da pomognu našoj djeci u opremanju za školu”, poručio je Selimović.

Galerija

Bonus video: