Besplatne studije, praksa, prepisivači, smjena rektorke...

Godinu na izmaku obilježilo je i nefunkcionisanje Ljekarske komore, čiji rad je blokiralo Hrapovićevo Ministarstvo zdravlja...
55 pregleda 1 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.11.2017. 19:40h

Vlada je ispunila dio najava iz Markovićevog ekspozea kada su u pitanju ulaganje u obrazovanje i izmjene legislative. Uvedene su besplatne osnovne i master studije za oko 3.500 studenata na Univerzitetu Crne Gore, a budžet te ustanove najveći je ikad - 19 miliona eura. Osnovan je i Fond za talente, koji raspolaže sa 1,5 miliona eura a namijenjen je talentovanim đacima i profesorima.

Međutim, dešavale su se i nepredviđene situacije. Bivša rektorka Radmila Vojvodić, izabrana u maju za još jedan mandat, smijenjena je već u oktobru.

Povod za smjenu je njen otpor prema odluci Vlade iz juna da Visoka medicinska škola mora ostati u Beranama. Nakon mejseci medijskog rata, Vojvodić i svi njeni najbliži saradnici su smijenjeni, a to su okarakterisali kao “napad Vlade na autonomiju UCG i disciplinovanje kritičkog mišljenja”.

Pred početak školske godine, odjeknula je vijest da su crnogorski timovi prepisali dio Predloga reforme obrazovanja Hrvatske. Nakon nekoliko sedmica, odgovornost je jasno utvrđena samo za grupu koja je radila na planovima i programima za fizičko vaspitanje, dok se za ostale timove još utvrđuje.

Ministar Damir Šehović ističe da te situacije nijesu skrenule Vladu sa jasnog cilja - veće ulaganje u znanje i obrazovanje.

"Pored besplatnih studija, uveli smo i obaveznu praktičnu nastavu za visokoškolce, u obimu od 25 odsto ukupne nastave. Agencija za obezbjeđenje i kontrolu kvaliteta u visokom obrzovanju, osiguraće objektivnu kontrolu rada visokoškolskih ustanova”, tvrdi Šehović.

Podsjeća da se sa oko 200.000 stipendiraju deficitarna zanatska zanimanja, a uvedeno je i dualno obrazovanje - nastava u školama, a praktičan rad kod poslodavca:

"Iskorak posebno važan zbog toga što smo najzad uspjeli i da napravimo jaču konekciju između potreba tržišta rada i obrazovanja".

Šehović napominje i da tek predstoji veliki posao u dijelu kontrole obrazovnog sistema i primjene reforme.

"Čeka nas dobra primjena usvojenih rješenja, posebno u dijelu kontrola rada škola. Pred direktore su postavljeni novi zahtjevi u vezi sa kvalitetom njihovog rada, a mandat im je ograničen na dva. Osnov za razrješenje direktora sada je situacija u kojoj kroz eksternu evaluaciju dobije ocjenu "ne zadovoljava“ ili dostavi netačne podatke o zaposlenima, čime se smanjuje prostor za nesavjestan rad”.

Marković je više puta saopštio da Vlada planira da Aerodrome, koji posluju pozitivno, da u dugoročni zakup, što je izazvalo negodovanje opozicije, dok je izvršna vlast istovremeno nastavila da državnim novcem nezakonito pomaže Montenegro Airlines koji posluje sa milionskim gubitkom. Takođe je veliko negodovanje izazvao i konkurs za prodaju akcija Luke Bar.

Marković je u ekspozeu naveo da je nizak nivo materijalnog položaja zaposlenih u zdravstvu jedan od najvećih problema u toj oblasti, ali njihove plate nijesu ove godine povećavane.

Obećao je da će urediti jasna pravila i odgovarajući nadzor za dopunski rad ljekara.

Pravilnikom Ministarstva zdravlja pooštren je nadzor nad dopunskim radom. Međutim, nije poznato da su za dopunski rad uvedeni obavezni doprinosi u budžetu, koji će da povećaju prihode u dravnim fondovima, kako je premijer najavio.

Iako pacijenti tvrde suprotno, Klinički centar uvjerava da su liste čekanja kraće u odnosu na prethodni period i “najmanje u regionu”.

U junu je Ministarstvo zdravlja uvelo centralno zakazivanje specijalističkih pregleda. Godinu na izmaku obilježilo je nefunkcionisanje Ljekarske komore, čiji rad je blokiralo Ministartsvo zdravlja.

Bonus video: