"Besplatni" pregledi za djecu sportiste najmanje 20 eura

To što se pregled plaća, ne mora da znači i da najmlađi sportisti dobijaju detaljne pretrage. Najsrećnijih i jedinih 200 dobilo je lani besplatan pregled u Dječjoj bolnici
543 pregleda 5 komentar(a)
pregled djece, Foto: Vlada Crne Gore
pregled djece, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 30.11.2018. 20:26h

Kada su prošlog ljeta ministar sporta Nikola Janović i tadašnja direktorica Kliničkog centra Zorica Kovačević dogovorili da će za djecu sportiste omogućiti besplatne ljekarske preglede i time roditelje rasteretiti dodatnih troškova, nisu kazali da je ta olakšica kratkog vijeka. O tome nikada nijesu obavijestili javnost.

Prema sporazumu između Ministarstva sporta (MS) i KC, koji je potpisan u junu 2017, pravo da dobiju besplatan zdravstveni pregled imala su djeca koja su registrovana u klubovima i savezima. Realizacija je počela tri mjeseca kasnije u Institutu za bolesti djece, a u prvoj fazi bilo je izabrano pet sportskih saveza s planom da svakog mjeseca, počev od septembra, bude pregledano po 160 djece.

Tako bi do danas, besplatan pregled dobilo više od 2.400 najmlađih sportista, ali ih je dobilo tek 200.

To što se pregled plaća ne mora da znači i da najmlađi sportisti dobijaju detaljne pretrage. Iskustva roditelja su različita, a problem je i to što do sada nije definisano kroz koje sve pretrage treba da prođu najmlađi sportisti.

Iz resora Janovića su tada saopštavali da će roditelji djece koja se bave sportom biti pošteđeni ionako velikih troškova: “Na taj smo način rasteretili i roditelje, jer cijena tih pregleda dostiže i više od 50 eura, zavisno od ustanove i obima pregleda, što je uz mjesečne članarine u klubovima veliki udar na njihove kućne budžete”.

Obećanja nisu ispunjena, a krajem prošle godine uređen je posljednji besplatni pregled.

Kroz Institut za bolesti djece, gdje su pregledi obavljani, prošlo je 200 sportista do 15 godina starosti.

Iz MS juče su “Vijestima” kazali da su pregledi 200 djece “bili samo uvertira za sistemsko rješavanje tog pitanja” i da je novim Zakonom o sportu, koji je usvojen ljetos, propisano formiranje posebne zdravstvene ustanove u kojoj će se sportistima utvrđivati zdravstvena sposobnost za bavljenje sportom.

Međutim, “Vijestima” su iz KC kazali da su poslije besplatnih pregleda 200 djece utvrdili da nije moguće da oni budu nastavljeni kako je dogovoreno.

“U toku 2017. u Institutu za bolesti djece pregledano je 200 djece prema sporazumu koji je potpisan sa Ministarstvom sporta. Međutim, imajući u vidu da su svi sistematski pregledi, pa i sportista, u nadležnosti domova zdravlja, utvrđeno je da iste nije bilo moguće na ovaj način nastaviti.

Sistematski pregledi djece su u nadležnosti izabranih pedijatra. U slučaju da postoji sumnja na stanje koje zahtijeva ekspertsko mišljenje, obavljaju se konsultativni pregledi subspecijalista Instituta za bolesti djece. Pregledi djece u našoj ustanovi se ne naplaćuju”, kazali su redakciji iz KC.

Roditelji djece iz Podgorice kažu da je pregled u Ambulanti sportske medicine Doma zdravlja opšti (urin, krv...) i košta 20 eura.

Drugi roditelji navode da su privatno plaćali i više, ali da su pregledi bili specijalistički - kardiološki pregled, ergometrija (opterećenje srca)…

U vrijeme potpisivanja sporazuma kojim su najavljeni besplatni pregledi za djecu sportiste, iz budžeta MS je, na zahtjev KC, za intenzivnu jedinicu Instituta za bolesti djece, gdje su obavljani zdravstveni ljekarski pregledi najmlađih sportista, preusmjereno 150.000 eura. Iz KC su

“Vijestima” kazali da je novac potrošen za nabavku monitoringa sa centralnom jedinicom i ventilatora za mehaničku ventilaciju pedijatrijskih pacijenata i novorođenčadi.

Sportisti dovođeni u opasnost

Otvaranje posebne ustanove za ljekarske preglede sportista predviđeno je Strategijom razvoja sporta i Srednjoročnim programom rada Vlade od 2018. do 2021.

Kao razlog se navodi da su u oblasti zdravstvene sposobnosti sportista postojali problemi, da pregledi nisu standardizovani i da u velikom broju slučajeva nisu ni rađeni. Dodaje se i da su ljekari koje bi angažovali nacionalni savezi i sportski klubovi, samo “ovjeravali” takmičarske knjižice.

“U takvim slučajevima sportisti su dovođeni u opasnost, jer njihovo zdravstveno stanje nije objektivno procjenjivano”, navodi se, pored ostalog, u Strategiji. Vrste pregleda za sportiste su definisane Pravilnikom o uslovima za obavljanje zdravstvenih pregleda sportista. Važeća verzija Pravilnika je iz 2015, a novi je trebalo da bude usvojen četiri mjeseca od usvajanja Zakona o sportu - što je ovih dana.

Bonus video: