Besplatnih udžbenika za djecu socijalno ugroženih roditelja još nema

“Svakodnevno telefoniranje i odlasci u školu i Centar za socijalni rad ne pomaže, osim što dodatno trošimo ono malo što imamo..."
107 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2012. 14:08h

Djeca socijalno ugroženih roditelja i juče su bez udžbenika pohađala nastavu, jer ih nijesu mogli dobiti ni u školama, niti u centrima za socijalni rad.

Neki od roditelja, koji su se i juče javili redakciji “Vijesti”, saopštili su da im nadležni konstantno obećavaju da će dobiti knjige za školu, ali one, kako tvrde, nikako da stignu.

Iz Ministarstva prosvjete, “Vijestima” je i juče rečeno da se ne zna tačan broj podijeljenih udžbenika, ali da će knjige stići do svih kojima su potrebne.

Roditelji, korisnici materijalnog obezbjeđenja, međutim, sve manje vjeruju državi: “Svakodnevno telefoniranje i odlasci u školu i Centar za socijalni rad ne pomaže, osim što dodatno trošimo ono malo što imamo... I danas su nam rekli da neće biti ništa. Ne znamo da li postoji neki rok do kog udžbenici treba da stignu.

"Iz Ministarstva su kazali da će biti obezbijeđeni udžbenici za one koji su se prijavili na vrijeme. Ja sam moju djecu prijavio u junu kada je i bilo obavještenje u školi, ali nijednu knjigu nijesam dobio”

Iz Ministarstva su kazali da će biti obezbijeđeni udžbenici za one koji su se prijavili na vrijeme. Ja sam moju djecu prijavio u junu kada je i bilo obavještenje u školi, ali nijednu knjigu nijesam dobio”, kazao je juče jedan od ogorčenih roditelja.

Dodao je da bi se snašao ranije i pozajmio novac za udžbenike, da je znao da će se sa projektom dodjele besplatnih udžbenika kasniti.

Ocu jednog od učenika, kako tvrdi, u Centru za socijalni rad Podgorica rečeno je da se o knjigama informiše u školi, dok su mu u školi kazali da će one “vjerovatno stići brzo”.

“Nadam se da će održati bar ovo obećanje. U ponedjeljak je počela raspodjela, ali moja djeca još ništa nijesu dobila. Pitam da li i u ovom projektu ima diksriminacije i zašto”, kazao je on.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) pozvali su ministre prosvjete i rada i socijalnog staranja da utvrde čija je odgovornost što đacima iz ranjivih grupa nijesu na vrijeme uručeni udžbenici, iako na njih imaju pravo.

Takvim postupkom, kako tvrde, još više su te učenike doveli u neravnopravni položaj u odnosu na ostale đake.

“Podsjećamo da je CGO u više navrata pozivao nadležne organe da u skladu sa Ustavom im zagarantovanim pravom obezbijedi osnovcima besplatne udžbenike. Međutim, rečeno je da država vodi brigu o najugroženijima...

Sada je jasno da ni taj dio nije do kraja urađen na adekvatan način. Ovo nije prvi put da kasne udžbenici za đake iz socijalno ugroženih porodica.

U prošloj školskoj godini, učenici čiji roditelji primaju materijalnu pomoć su čekali mjesec dana na dodjelu knjiga, te su se nastavnici snalazili kako nastava ne bi trpjela, a time su najviše trpjeli đaci”, piše u saopštenju, koje je potpisao koordinator programa CGO Danilo Ajković.

Iz Ministarstva prosvjete i sporta nijesu imali tačne podatke o broju već podijeljenih kompleta udžbenika.

Ponovili su da je juče bio posljednji dan raspodjele, zbog čega će, kako su najavili, tačne podatke o broju podijeljenih knjiga imati danas.

Iako je dan ranije saopšteno da će udžbenike dobiti oni đaci čiji su se roditelji blagovremeno javili školama sa potvrdama Centra za socijalni rad, iz Ministarstva su juče kazali da će knjiga biti dovoljno za sve.

Podsjetili su da je Vlada za tu svrhu opredijelila 900 hiljada eura i za više od 15 hiljada učenika.

Pravo na besplatne udžbenike imaju djeca čije su porodice korisnici materijalnog obezbjeđenja, djeca bez roditeljskog staranja, ona koja su smještena u ustanove socijalne i dječije zaštite, sa smetnjama u razvoju i romska djeca.

Na besplatne knjige pravo imaju i osnovci i srednjoškolci, a uslov je da su prethodnih godina vratili udžbenike u školske biblioteke. Tu obavezu do sada je ispoštovalo 3.111 učenik.

Manipulacija pred izbore

Iz CGO-a su juče uputili zahtjev za slobodan pristup informacijama Ministarstvu rada, kako bi dobili podatke kome su bili opredijeljeni besplatni udžbenici, po kojim kriterijumima su se dijelili, tačan broj lica po opštinama koji su korisnici tog prava: “Osnovano sumnjamo da je i kroz ovu ograničenu raspodjelu besplatnih udžbenika, izvršena manipulacija za potrebe predizborne kampanje.

Pozivamo nadležne da utvrde gdje je došlo do greške i javnost upozna sa odgovornima.

Aleksandra Klikovac iz Ponara, u Zeti, optužila jenedavno aktiviste DPS-a da u u toj mjesnoj zajednici dijele besplatne komplete udžbenika isključivo onim porodicama čiji se članovi obavežu da će na parlamentarnim izborima glasati vladajuću partiju.

Galerija

Bonus video: