Bez inspektora nema ni naplate

Reagujući na izjavu sekretara za finansije Gorana Rakočevića, zaposleni u toj službi saopštili su da je to isključiva nadležnost turističkih inspektora, pozvavši se na Zakon o boravišnoj taksi
81 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin grad, Foto: Wikipedia Commons
Kolašin grad, Foto: Wikipedia Commons
Ažurirano: 19.10.2016. 18:27h

Radnici Turističke organizacije (TO) Kolašin tvrde da bez lokalnih turističkih inspektora, čija su radna mjesta ukinuli nadležni u Opštini, nije moguće naplatiti boravišnu taksu od vlasnika privatnog smještaja i hotela.

Reagujući na izjavu sekretara za finansije Gorana Rakočevića, zaposleni u toj službi saopštili su da je to isključiva nadležnost turističkih inspektora, pozvavši se na Zakon o boravišnoj taksi.

“Drugi dio na koji smo u TO Kolašin stavili akcenat je boravišna taksa od prijave boravka stranaca, od koje nije naplaćen ni euro, a u prilog ide konstatacija v.d. direktorke TO Slađane Kršikape koja nam je saopštila da lokalna samouprava ne dozvoljava naplatu ove boravišne takse koju naplaćuju sve turističke organizacije u Crnoj Gori. Ovo napominjemo da bismo razdvojili ta dva prihoda za one neupućene, među kojima je, očigledno i sekretar“.

Zaposleni kažu da “za 12 godina rada TO Kolašin nije urađena nijedna blokada” zbog naplate boravišne takse, “već samo za članski doprinos, što je nešto sasvim drugo“.

Potvrđuju da je iz budžeta Opštine vraćen kredit TO od 11.138 eura, ali kažu da za tim nije postojala potreba, jer su, kako tvrde, mjesečnu ratu od 300 eura bili u stanju da sami izmiruju.

“Zauzvrat, lokalna samouprava nam je opteretila budžet za isti iznos kada je na godinu dana zaposlila kod nas radnika koji nam nije bio potreban. Razliku plata za 2008. koja se pominje radnici su bili prinuđeni da naplate sudskim putem i isplaćeni su od prihoda TO Kolašin, a ne iz budžeta Opštine kako sekretar Rakočević tvrdi. Tvrdnju da su nam uplaćeni svi zaostali porezi i doprinosi ćemo provjeriti, jer do danas sa tim nijesmo upoznati“.

Oni kažu da im „nije jasan maćehinski odnos’’ lokalne samouprave kojoj bi dobro funkcionisanje TO trebalo da bude prioritet, jer je turizam nosilac razvoja grada.

Navode da bi “dobrom naplatom svojih prihoda koji su definisani zakonom, TO Kolašin mogla da organizuje niz manifestacija, događaja, kao i izradu propagandnog materijala, kao što rade sve turističke organizacije u državi“.

Bonus video: