Neće plaćati troškove za magistarski rad, ako studije završe u naredne dvije godine

Vlada će Univerzitetu Crne Gore obezbijediti novac za povraćaj uplate studentima koji su već izvršili uplatu za magistarski rad, u septembarskom roku
10121 pregleda 6 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Luka Zeković
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.10.2019. 19:55h

Studenti magistarskih studija Univerziteta Crne Gore (UCG) neće imati obavezu da plaćaju troškove za magistarski rad, ako studije završe u naredne dvije godine, odnosno do kraja studijske 2020/2021. godine.

To se navodi u Predlogu zakona o dopuni zakona o visokom obrazovanju, koji je danas usvojen na sjednici Vlade.

Vlada će Predlog zakona dostaviti Skupštini na razmatranje po skraćenom postupku, a Univerzitetu Crne Gore obezbijediti novac za povraćaj uplate studentima koji su već izvršili uplatu za magistarski rad, u septembarskom roku.

Prema usvojenom tekstu, u Zakon o visokom obrazovanju biće dodana dva nova člana, od kojih se jedan odnosi na status studenata.

"Studenti, upisani na magistarske studije na javnim ustanovama do dana stupanja na snagu ovog zakona, a koji su izmirili, odnosno izmire školarinu u skladu sa ugovorom o studiranju, nijesu dužni da plaćaju troškove za magistarski rad, ako te studije završe do kraja studijske 2020/2021. godine", navodi se u usvojenom tekstu.

Osim člana koji se odnosi na status studenata, u Zakon o Dopuni zakona o visokom obrazovanju dodan je i član prema kojem se ustanovama koje su akreditovale studijske programe specijalističkih studija do dana stupanja na snagu Zakona iz 2017. omogućava upis studenata na specijalističke studije do studijske 2021/2022. godine.

Bonus video: