Bez posla u 2014. godini ostalo 20 policajaca

Šef za granicu u Tivtu Zoran Stanović, jedan mjesec primio je platu umanjenu za 30 odsto
77 pregleda 10 komentar(a)
policajci, specijalci, policija, Foto: Uprava policije
policajci, specijalci, policija, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 02.04.2015. 19:03h

Tokom prošle godine 20 službenika policije je ostalo bez posla, nakon što je na adresu MUP-a stigla koverta suda da su pravosnažno osuđeni za krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti.

Da se u protekle dvije godine rigorozno sprovodi zakon u MUP-u pokazuje i brojka Direktorata za bezbjednosno - zaštitne poslove i nadzor, gdje piše da su 44 policijska službenika privremeno udaljena sa posla.

Suspenzija službenika je pokrenuta nakon što je protiv tih policajaca pokrenut disciplinski ili krivični postupak, zbog djela učinjenog na radu ili u vezi sa radom.

Lani je i protiv dva policijska službenika pokrenut i vodi se krivični postupak, zbog primanja mita. Ti sudski postupci protiv dvojice saobraćajnih policajaca su u toku...

Disciplinska komisija MUP-a je u 2014. godini imala pune ruke posla, pa su u radu imali 63 predmeta, a većina postupaka je okončana u prvom stepenu. Na taj način je 40 disciplinskih postupaka postalo je konačno i izvršno.

“Vijestima” je u MUP-u saopšteno da je u sedam slučajeva izrečena disciplinska mjera, pa su službenici policije kažnjeni sa 30 odsto umanjenom polugodišnjom platom.

Četiri policajca su nakon kazne komisije četiri mjeseca primala zaradu umanjenu 30 odsto, dok je njih šest tri mjeseca imalo za trećinu umanjenu platu.

U osam postupaka članovi Disciplinske komisije MUP-a su bili nešto blaži pa su izrekli dvomjesečnu globu, prema kojoj je kažnjenim policajcima smanjena plata za 30 odsto.

“U 18 slučajeva je izrečena disciplinska kazna u visini od 30 odstu u trajanju od mjesec, a oslobađajuća mjera je bila izrečena u 11 slučajeva. Mjera prestanka radnog odnosa izrečena je u jednom slučaju”, piše u odgovorima MUP-a.

U tih 18 kažnjenih policajaca nalazi se i šef za granicu u Tivtu Zoran Stanović, kojem je jedan mjesec smanjena plata za 30 odsto.

On je kažnjen nakon što je Unutrašnja kontrola komisiji predala dokumentaciju u kojoj su utvrdili da je unio neistinite podatke u imovinski karton MUP-a.

Bonus video: