Bijela: Danas počelo ukrcavanje grita za Španiju

Proces remedijacije tla koji radi francuska firma "Valgo" trajati 21 mjesec, tretiraće se 150.000 tona otpada na površini od 1,7 hektara. Projekat vrijedan 23 miliona eura, trebalo bi da bude završen do marta 2020 godine
3769 pregleda 2 komentar(a)
grit, Foto: Slavica Kosić
grit, Foto: Slavica Kosić

Ukrcavanje grita iz bivšeg Jadranskog brodogradilišta Bijela (JBB) počelo je danas na brod "Muzaffer Bey" koji vije panamsku zastavu, a koji će u ponedjeljak sa 5.000 tona grita isploviti za Sevilju u Španiji. Brod je iz Italije prethodno u Zelenici imao policijsku i carinsku kontrolu, ista procedura biće i prije njegovog isplovljavanja.

“Bilo je najavljeno da će prvi brod sa gritom iz Bijele isploviti krajem januara, ali u želje da preduzememo sve siguronosne mjere, taj rok smo pomjerili. Ovo je “testni” brod da bi vidjeli kako će se odvijati kompletna operacija. Poslije ovoga će brodovi veće tonaže prevoziti grit iz Bijele”, kazao je novinarima direktor za Jugoistočnu Evropu kompanije "Valgo" kojoj je povjeren posao remedijacije tla u bivšem Brodogradilišu Antonio Pasareli.

Planirano je da ubuduće tri broda mjesečno odvoze opasni otpad iz bivšeg Brodogradilišta.

On je pojasnio da je do sada prerađeno više od 21.000 tona grita, koji je bio spakovan u vreće. Nakon što je izvađen iz vreća, grit je prosijan, a u separatorima su odvojeni mali dijelovi opasnog azbesta.

Kako je istakao Pasarelli, trudili su se da sav proces bude po najvišim tehnološkim i ekološkim standardima.

"Grit se zatvorenim sistemom pokretne trake ukrcava u brod i zato je bezopasan za ljude, tlo I more", tvrdi Pasareli.

Na prečišćavanju i utovaru grita angažovano je 25 bivših radnika JBB.

Mještani Bijele nedavno su se žalili da vjetar raznosi čestice grita deponovanog na tlu bivšeg Brodogradilišta. Pasareli je kazao da sada deponiju redovno polivaju vodom, kako opasni materijal ne bi ugrožavao ljude, zasade I tlo.

Proces remedijacije tla koji radi francuska firma "Valgo" trajati 21 mjesec, tretiraće se 150.000 tona otpada na površini od 1,7 hektara. Projekat vrijedan 23 miliona eura, trebalo bi da bude završen do marta 2020 godine.

Bonus video: