Bijela: Hotel "Delfin" šire bez dozvole

“Carine” dograđuju depadans hotela “Delfin” mjesecima, dozvolu dobili prije 10 dana, gradi se i u Meljinama, opet bez dozvole
254 pregleda 3 komentar(a)
hotel Delfin, Foto: Slavica Kosić
hotel Delfin, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.03.2015. 20:27h

Iako su tek prije nekoliko dana dobijeni urbanističko-tehnički uslovi, a rezultati konkursa za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje turističkog kompleksa hotela “Delfin” u Bijeloj koje je u vlasništvu podgoričke firme Carine, objavljeni prije 10 dana, radovi nesmetano teku već nekoliko mjeseca.

Susjedima u Bijeloj nije jasno na osnovu kojeg plana su izdati UT uslovi s obzirom na to da DUP na tom prostoru predviđa zelenu površinu, a nije mijenjan!

Bijela: Na gradilištu Čedomira Popovića neprijavljeni radnici iz Albanije >>>

Zbog ogromnih iskopa zemlje koji su bačeni u more iz JP Morsko dobro su nekoliko puta podnosili prijave, ali bez rezultata.

“Ovo može da radi samo neko koga štite državni organi. Za ovakve rabote obični smrtnici dobiju krivičnu prijavu, zato nas interesuje hoće li državno tužilaštvo reagovati u ovom slučaju”, navode iz NVO Južni Jadran koja okuplja manjinske akcionare.

Hotelski kompleks u Bijeloj koji je izgrađen 1985. godine, smješten je na površini od 10.000 kvadrata. Carine su u rekonstrukciju hotela “Delfin” 2004. godine uložile 2,5 miliona eura i još pola miliona za uređenje hotelske plaže. U julu prošle godine završena je druga rekonstrukcija hotela. Za rekonstrukciju su Opštini platili 30.000. eura nakon što su se “poravnali dugovanja” sa predsjednikom opštine. Najnovijom investicijom predviđena je nadogradnja dviju etaža, kao i izgradnja i depadansa u kojem bi se organizovao smještaj i sadržaji u funkciji sporta i rekreacije.

Nekoliko kilometara dalje na hercegnovskoj rivijeri u Meljinama u toku je još jedna gradnja velikog turističkog kompleksa bez dozvole. Iako još nisu izdati UT uslovi, a međunarodni pozivni konkurs za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje tek raspisanom, radovi u budućem turističkom kompleksu Lazaret, traju još od proljeća prošle godine, a radovi nisu prekidani ni prethodnog ljeta. Iz JP Morsko dobro su “Vijestima” odgovorili da investitor ima dozvolu za sanaciju ruševnog obalnog zida u dijelu zone morskog dobra. Prema planu koji je Skupština Crne Gore donijela 2007, na dijelu obale gdje su radovi u toku, planirana je marina, ali radovi su već u toku.

Dio Lazareta prodat Rusima

“Carine“ doo iz Podgorice, u vlasništvu Čedomira Popovića, je kompleks Lazaret sa 16.000 m2 zemljišta u zoni morskog dobra, prije skoro dvije godine prodalo ruskom biznismenu Genadiju Borisovu, odnosno IMPERIO holdingu iza kojeg, kako se spekuliše u javnosti, stoji ruska mega firma GASPROM, za 12 miliona eura. Kompleks Lazaret je zakonom zaštićeno kulturno dobro, pa to investitor mora poštovati.

Bonus video: