Bijele rode u Beranama svile svoje gnijezdo

Bijele rode u Berane dolaze obično krajem aprila ili početkom maja, a u Afriku se vraćaju krajem ljeta
278 pregleda 6 komentar(a)
rode, Berane, Foto: Studio A
rode, Berane, Foto: Studio A
Ažurirano: 25.06.2015. 20:08h

Par bijelih roda izlegao je ove godine u Beranama petoro ptića, ali je jedno uginulo upravo juče na Svjetski dana roda.

Par bijelih roda u svom gnijezdu na stubu u prometnoj Polimskoj ulici prvi put su primijećene u proljeće 2012. godine, i to simbolično kada je obilježavan jubilej stotinu pedeset godina od osnivanja grada.

Te godine rode su izlegle tri ptića sa kojim su krajem ljeta otišle nazad u svoju postojbinu.

Rode se od tada svake godine vraćaju u Berane u svoje gnijezdo i do sada su izlegle ukupno petnaest ptića. Sada je prvi put fotoaparatom zabilježeno da je jedno uginulo.

Kada su 2012. godine stigle u Berane, ornitolog Darko Saveljić je objasnio da je to jedini par bijelih roda koji je poslije više decenija doletio i ugnijezdio se u Crnoj Gori.

Saveljić je tada kazao da je zanimljivo da je bijele rode bilo u svim zemljama u našem okruženju, u BiH, na Kosovu, u Albanji, u Hrvatskoj, Srbiji, a kod nas, i pored izvanrednih uslova nije je bilo dugo vremena.

On je dodao da je ta činjenica bila i za strane eksperte vrlo čudna.

Poznati orgnitolog je kazao da je roda u mitologiji simbol plodnosti i da predstavlja pticu urbanih sredina, koja se ne plaši ljudi, i istovremeno pozvao stanovnike Berana da ovaj divan par i rijetki primjerak bijelih roda čuvaju i paze dok je u njihovom gradu.

On je objasnio i da stanovnici ne treba da ih hrane jer je rijeka u blizini i one same mogu da pronađu dovoljno hrane.

Ornitolozi kažu i da nema nikave sumnje da se radi o istom paru koji u Berane, odnosno u Crnu Goru, dolazi svake godine.

Bonus video: