Bijelo Polje: Konačno počelo vraćanje zemljišta pravim vlasnicima

U srijedu su počele rasprave i trajaće sve dok se ne odluči o svakom, u roku, podnesenom zahtjevu za ostvarenje prava
82 pregleda 3 komentar(a)
Branko Hajduković, Foto: Jadranka Ćetković
Branko Hajduković, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 27.02.2014. 21:00h

Poslije više od dvije decenije čekanja, u Upravi za nekretnine Crne Gore - Područna jedinica Bijelo Polje konačno je pokrenut postupak rješavanja svih zahtjeva za vraćanje poljoprivrednog zemljišta iz društvene svojine. Ti zahtjevi su podnijeti prije 22 godine.

U srijedu su počele rasprave i trajaće sve dok se ne odluči o svakom, u roku, podnesenom zahtjevu za ostvarenje prava na koje se toliko dugo čekalo.

Predsjednik lokalnog Udruženja za zaštitu i vraćanje privatne svojine Branko Hajduković kazao je da mu nije poznato zbog čega je toliko dugo trajao postupak, niti taj odgovor znaju u Područnoj jedinici Bijelo Polje. Ono što je poznato jeste da je bjeloposljka opština najviše kaskala u vraćanju oduzete imovine.

Poslije ogromnog broja podnosilaca zahtjeva koji su tražili odgovor kada će biti odlučeno o njihovim pravima, Bjelopoljcima je “pritekao” u pomoć načelnik Područne jedinice u Danilovgradu Dragan Džaković.

Njegovom efikasnošću riješeno je više od 1500 zahtjeva.Pošto se iz godine u godinu priča o restituciji u Bijelom Polju najčešće “pokretala” pred izbore, Hajduković kaže da su ga u Upravi za nekretnine uvjerili da je u pitanju stvarna namjera da se poštuje Zakon i ispravi istorijska nepravda. Izbori u Bijelom Polju biće u maju.

“Ukoliko se ovaj postupak pravično okonča koristi će imati ne samo pojedinci već i Poljoprivredna zadruga Nedakusi, koja je, među prvima, podnijela zahtjev za vraćanje svoje imovine, ugrožene poslije rasparčavanja imovine trgovinskog preduzeća “Bjelasica”, kaže Hajduković.

Zadružna imovina prodata za bagateču privilegovanim kupcima

Problem u ovom postupku će imati oni koji su zadružnu imovinu tretirali kao društvenu i po bagatelnim cijenama je 'prodali' privilegovanim kupcima, kazao je Hajduković.

Tu se prije svega misli na zemljište koje je kupila AD “Meduza”.

“Međutim, zadružna imovina nije mogla da bude predmet vlasničke transformacije, jer je već bila vlasnički definisana, odnosno bila je zadružna imovina, poznata kao četvrti oblik svojine (državna, društvena, privatna i zadružna).

Ova rasprodaja zadružne imovine uslijedila je poslije podnesenih zahtjeva po odredbama Zakona o vraćanju poljoprivrednog zemljišta”, rekao je Hajduković.

On kaže da je incijativu da se završe svi psotupci pokrenula Vera Medojević, načelnica Područne jedinice Bijelo Polje, koja je tražila pomoć od direktora Uprave za nekretnine Crne Gore Dragana Kovačevića.

Bonus video: