Bijelo Polje: Put i igralište pod privatnim betonom

Zaštitnica državne imovine nam je odgovorila da je trebalo da reagujemo prije pet godina, a ne sada, tvrdi Radonja Radović
112 pregleda 2 komentar(a)
Radonja Radović, Foto: Jadranka Ćetković
Radonja Radović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 04.03.2014. 21:25h

Grupa mještana sela Raduliće kod Bijelog Polja optužila je dvojicu komšija da su “otuđili dio puta, vade za navodnjavanje i igrališta, uzurpirajući državnu imovinu, koju su nezakonito upisali na svoje i imena njihovih potomaka, iako nikada nije bilo u njihovom vlasništvu”.

Radonja Radović ispričao je “Vijestima” da mještani nisu ni znali na koji način su Živojin i njegov brat od strica Stanko ”uzurpirali dio državnog zemljišta, sve dok nisu počeli prekopavati put i vadu - ustavu, koju su mještani koristili vjekovima za navodnjavanje imanja nizvodno uz Radulićku rijeku”.

Upozorava kako je bespravnim postavljanjem stubova i ograde sa jedne, i izgradnjom objekta na prekopanom putu i vadi sa druge strane, sužen put do kuća ostalih stanovnika tog sela.

Radović sumnja “da je preko veza sve odrađeno u tajnosti, i kada je prije pet godina bilo organizovano snimanje i izlaganje zemljišta, sporni dio 'preveden'

Radović sumnja “da je preko veza sve odrađeno u tajnosti, i kada je prije pet godina bilo organizovano snimanje i izlaganje zemljišta, sporni dio 'preveden'.

“Tada nam je Živojin rekao da je to njihovo vlasništvo, nakon čega smo se mi obratili katastru u Bijelom Polju 2011. godine, koji su nas uputili zaštitniku državne imovine i nadležnim državnim službama. Zaštitnik državne imovine Fahra Ličina nam je saopštila da je trebalo da reagujemo kad je bilo izlaganje zemljišta, što bismo mi i učinili da smo znali. Nakog toga smo podnijeli krivičnu prijavu protiv Živojina”, kazao je Radonja. On je objasnio da je zamjenica osnovnog tužioca tužilac Katarina Kljajević “postupajući po ovlašćenjima naložila inspektoru MUP-a g. Salemoviću da sprovede istragu, koji je sa vještakom Markom Mrdakom i inspektorom za građevinarstvo Šabotićem izašao na lice mjesta”.

“Vještak Mrdak dao je nalaz da se to zemljište ne vodi ni na koga, a Šabotić donosio dva puta rješenje za obustavu rada, i treći put i o rušenju započetog objekta”, tvrdi Radonja.

U međuvremenu, dodao je, Živojin je od rođaka dobio saglasnost da gradi objekat na okućnici, koja nikada nije bila njihova.

“Administrator Opštine Marina Petrić poništila je građevinsku dozvolu, ali Živojin je sada na ime sina i rodbine dobio novu, po nama nezakonitu, dozvolu”, kaže Radović.

Istakao je da su se obraćali na gotovo sve adrese, sa kojih su “stizali odgovori kako su oni u pravu, i da će država reagovati, ali da se to nije desilo”.

Sa adrese predsjednika države, kaže Radović, slučaj je proslijeđen gradonačelniku Bijelog Polja, ali od njega još nijesu dobili nikakav odgovor.

Bonus video: