Bira se zvanični suvenir Nikšića

Kako izbor tehnologija nije ograničen moguće je praviti kombinacije 3D modelovanja i aplikacija, a timovi će imati pomoć mentora iz različitih oblasti koji će biti prisutni tokom trajanja hakatona
600 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Svetlana Mandić
Ilustracija, Foto: Svetlana Mandić

U organizaciji Inovaciono preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis od 30. maja do 1. juna biće organizovan prvi majkerski hakaton u Crnoj Gori pod nazivom „Kreiraj uspomenu na naš grad“. Tema hakatona, čiji nagradni fond je pet hiljada eura i koji će trajati 40 sati, je izrada zvaničnog suvenira Nikšića

„Ukoliko si mladi programer, dizajner, arhitekta, likovni umjetnik, srednjoškolac, student ili pripadaš nekoj drugoj vrsti kreativaca i želiš da se takmičiš zajedno sa svojim timom kako bi kreirali zvanični suvenir Nikšića, ovo je prilika za tebe“, stoji u pozivu organizatora.

Događaj se organizuje kako bi se na inovativan način kreirao zvaničan suvenir grada koristeći se novim tehnologijama, sa posebnim fokusom na 3D modelovanje i štampu. Svi koji žele da učestvuju, a imaju između 15 i 40 godina, treba da pošalju prijavu na email adresu: hakaton.tehnopolis@gmail.com najkasnije do 20. maja. U mailu je potrebno napisati ime tima, koji može brojati od tri do šest osoba, i kratku prezentaciju (imena i prezimena, godište, kontakti i uloge u timu).

„Nakon turističkog obilaska grada počinje hakaton i traje 48 sati od čega se tokom poslednjih šest sati štampa model suvenira na 3D printeru. Timovi u radu mogu koristiti programe za crtanje u kojima inače rade, ali se podstiče izrada u programima za 3D modelovanje“, ističu organizatori.

Kako izbor tehnologija nije ograničen moguće je praviti kombinacije 3D modelovanja i aplikacija, a timovi će imati pomoć mentora iz različitih oblasti koji će biti prisutni tokom trajanja hakatona. Projekti će se vrednovati po inovativnosti, funkcionalnosti, dizajnu i izvodljivosti, a nakon 48 sati timovi će stručnom žiriju u trominutnom izlaganju predstaviti projekte.

„Najbolje rješenje će postati zvanični turistički suvenir Nikšića i na taj način postaće dio uspomene svakog posjetioca našeg grada“, poručuju iz Tehnopolisa koji prvi mejkerski hakaton organizuje u saradnji sa Opštinom Nikšić, Ministarstvom nauke i partnerima iz regiona: 3D Republika Beograd i prostor za kreativno djelovanje Deli Niš.

Bonus video: