Biskup Janjić demantuje da je tražio novac za preživljavanje

"Na predlog mog gosta, dao sam saglasnost da se napiše pismo na italijanskom jeziku, koje sam samo potpisao, vjerujući da je u njemu napisano ono o čemu smo razgovarali"
158 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2012. 19:43h

Kotorski biskup Ilija Janjić kazao je da nije tražio pomoć za preživljavanje od italijanskih parohija Katoličke crkve, već "misne intencije" (naknade koje dobijaju sveštenici i biskup za držanje svete mise).

"Ljut sam i ražalošćen zbog ovakvog pisanja koje je neistinito. Jedan Italijan koji je bio kod mene u gostima, predložio mi je, nakon našeg razgovora o ekonomskom stanju, da se pismom obratim italijanskim parohijama. Tokom tog razgovora, ja sam govorio o tome kako naši svećenici žive od misnih intencija, da su to naše plate, koje iznose deset eura po misi, i rekao da smo tu u manjku jer nemamo dovoljan broj sveštenika. Na predlog tog mog gosta, čije ime ne bih navodio, dao sam saglasnost da napiše to pismo na italijanskom jeziku, koje sam ja samo potpisao, vjerujući da je u njemu napisano ono o čemu smo razgovarali", rekao je Janjić "Vijestima".

Biskup Janjić parohijama u Italiji tražio pomoć kako bi preživjeli>>>

Italijanski finansijski portal Affari Italiani u tekstu naslovljenom "Sveti novac. Računi crnogorske (katoličke) crkve u minusu", objavio je da je Janjić italijanskim sveštenicima 5. septembra napisao pismo, uz molbu za pomoć.

"S obzirom na nepovoljnu ekonomsku situaciju moje biskupije Kotor u Crnoj Gori, sačinjenoj od 15 sveštenika podijeljenih u 23 parohije, ovim pismom tražim Vašoj zajednici mogućnost male podrške sa ciljem olakšanja našeg preživljavanja", piše u pismu.

Janjić kaže da ne zna o čemu se radi:

"Moguće je da me je pogrešno shvatio (Italijan koji je pisao), s obzirom da nije sveštenik, i u pismu je preneseno kao da tražim pomoć za svakodnevno preživljavanje. Problem je samo nedostatak misa i to sam samo tražio. Ovakvo pisanje nije etičko i rekao bih da je napisano malo sa zloćom, da se „defamira“ crkva. Osim toga, u tekstu je iznijeta i još jedna laž, a to je pominjanje papinog ambasdora Alesandra D'erika, o kojem nijesmo pričali, niti ga pominjali. Tako da sve ovo demantujem, i stostruko potpisujem da nije istina”, kazao je Janjić.

Galerija

Bonus video: