Bivša komanda Ratne mornarice zjapi prazna već četvrt vijeka

Nekadašnja vojna komanda u Meljinama sa parkom zahvata površinu od 7.596 kvadrata i još je u vlasništvu države
855 pregleda 2 komentar(a)
komanda Ratne mornarice Meljine, Foto: Slavica Kosić
komanda Ratne mornarice Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.11.2017. 21:13h

Objekat bivše komande Ratne mornarice Vojske Jugoslavije u Meljinama već četvrt vijeka “zjapi” prazan i propada. Nekada reprezentativni objekat sada je stjecište beskućnika, a mještani kažu i narkomana.

Kompleks je u vlasništvu države, a prema planskoj dokumentaciji planirana je gradnja rezidencijalne vile u gabaritima postojećeg objekta.

Nekadašnja vojna komanda u Meljinama sa parkom zahvata površinu od 7.596 kvadrata. U neposrednoj je blizini mora i i nedaleko od kompleksa Opšte bolnice Meljine. Na tom prostoru je pet objekata, a dio kompleksa je i zemljište na Lalovini površine 1.286 kvadrata koje od ostatka parcele “dijeli” Jadranska magistrala.

Na tenderu za kupovinu tog reprezentativnog objekta, koji je bio raspisan prije deset godina prvorangirana je bila podgorička firma Carine Čedomira Popovića koja je za bivšu vojnu imovinu koja je bila procijenjena na 3,8 miliona eura ponudila 7,3 miliona. Popović je najavljivao gradnju turističkog objekta, ali je odustao od kupovine, a tender je poništen, iako je drugorangirana ponuda iznosila 6 miliona eura.

“Jasno je bilo i prije desetak godina kada je raspisan prvi tender da je ponuda Popovića imala “uslužni” karakter. Cilj je bio da odbije ostale zainteresovane. Vlasnik Carina je dao ponudu i za imovinu Eksport bilja u Risnu. Naravno, odustao je od obje kupovine i tenderi su propali. Na taj način blokirane su prodaje, a država je ostala uskraćena za značajna sredstva”, tvrdi politički analitičar Gojko Pejović.

On podsjeća da je većinski paket akcija sva tri Bokina hotela (Rivijera, Topla i Centar) prodat za oko 3,7 miliona eura.

“Očito je da ovaj stari rezidencijalni objekat sa ogromnim parkom čeka odabranog kupca, kao što se čeka i da vrijeme učini svoje i cijena mu”, kazao je Pejović.

U temeljima zakopana šaka zlatnika

Objekti Komande u Meljinama građeni su početkom dvadesetog vijeka. Starosjedioci pričaju da je u temelje zdanja zakopana šaka zlatnika. Osim za potrebe Vojske objekti u Meljinama su bili vojno odmaralište, a polivnom deedesetih objekat je napušten.

Bonus video: