Bivše sudije bi u Tužilački savjet

Tužilačku politiku bi htjeli da vode Milan Marković, Velimir Rakočević, Vukoman Golubović, Gavrilo Čabarkapa...
479 pregleda 20 komentar(a)
Velimir Rakočević, Foto: Savo Prelević
Velimir Rakočević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.01.2018. 06:25h

Za četiri člana Tužilačkog savjeta iz redova uglednih pravnika prijavilo se 16 kandidata, uglavnom bivših sudija.

Kandidat za ovu funkciju mora da ima deset godina radnog iskustva na pravnim poslovima, lični i profesionalni ugled i da nije osuđivan za krivična djela koja državne tužioce čine nedostojnim za obavljanje tužilačke funkcije.

Na listi, koju je utvrdio Odbor za politički sitem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore, su i advokati, profesori...

Ovo je ponovljeni oglas jer se na prethodnom prijavilo šestoro, ali nije bilo potrebne većine za izbor.

Pošto TS mandat ističe 21.januara, predsjednik države Filip Vujanović proglasio je krnji sastav Savjeta nakon što je Konferencija tužilaca izabrala kanidadate iz tužilačke organizacije. U TS su predstavnici Državnog tužilaštva i pravnici. On vodi politiku tužilaštva i na njegovom čelu je VDT Ivica Stanković.

Za TS su se ovaj put javili dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević, poznat javnosti i zbog sumnje da je plagirao dio doktorata i udžbenika, profesorica Pravnog fakulteta Aneta Spaić i profesor i nekadašnji predsjednik Ustavnog suda Milan Marković.

Na poziv se prijavio i veliki broj bivših sudija, među kojima bivši predsjednik Apelacionog suda, sada advokat Vukoman Golubović, nekadašnji sudija Vrhovnog suda Gavrilo Čabarkapa, nekadašnji predsjednik nikšićkog Osnovnog suda Rade Perišić, advokatica i bivša sutkinja u Kolašinu Gorica Vujisić, advokatica i bivša sutkinja Privrednog suda Jelka Drašković-Vojvodić i advokatica i bivša sutkinja u nikšićkom Sudu za prekršaje Mirjana Bakoč.

Takođe i sekretarka Odbora za politiki sistem Slavica Mirković, advokat Jakup Murati, zatim Jovan Poleksić, Miroslav Samardžić, Saša Samardžić i Zora Čizmović, načelnica Odsjeka u MUP-u.

Kao motiv javljanja na konkurs, većina kandidata je na saslušanju pred Odborom, kako su ranije objavili mediji, navela finansijsku naknadu, koja iznosi oko 600 eura.

Velimir Rakočević i Jakup Murati su se prije četiri godine okušavali za TS, ali nijesu izabrani. I.Č.

Bonus video: