Bivši boksitaši najavili okupljanje ispred Specijalnog tužilaštva

Prema njegovim riječima na sajtu tužilaštva stoji da je prošle godine odgovoreno na 12 pritužbi koje su se odnosile na rad tužilaštva, iz čega proizilazi da samo njihova pritužba nije riješena. Čivović je kazao da su jedino uspjeli da se izbore da Osnovno državno tužilaštvo blokira odvoz rude sa pomenutog placa
1312 pregleda 1 komentar(a)
Rašo Čivović, Foto: Svetlana Mandić
Rašo Čivović, Foto: Svetlana Mandić

Bivši radnici Rudnika boksita u stečaju planiraju da se u narednih desetak dana okupe ispred zgrade Specijalnog tužilaštva kako bi na taj način izvršili pritisak da pomenuto tužilaštvo „iz fioke“ izvadi predmet vezan za prodaju bivšeg radničkog placa, koje kod njih stoji od 2017.godine. To je saopšteno na okupljanju bivših boksitaša koji su na placu gdje je trebalo da budu izgrađene zgrade za radnike Boksita još jednom izrazili nezadovoljstvo što njih oko 260 nije uspjelo da riješi stambeno pitanje.

„Tada bi obišli i druge nadležne institucije. Izgleda da ministarstva ekonomije i pravde nemaju nikakvu komunikaciju jer ministar Zoran Pažin još uvijek nije odgovorio Ministarstvu ekonomije šta je sa našim slučajem. Nama je odgovorio na dopis i uputio nas na Tužilački savjet od koga odgovor nijesmo dobili još od septembra. Samo nas vrte u krug“, kazao je u ime radnika Rašo Čivović.

Prema njegovim riječima na sajtu tužilaštva stoji da je prošle godine odgovoreno na 12 pritužbi koje su se odnosile na rad tužilaštva, iz čega proizilazi da samo njihova pritužba nije riješena. Čivović je kazao da su jedino uspjeli da se izbore da Osnovno državno tužilaštvo blokira odvoz rude sa pomenutog placa.

Firma “Ambijent AGM” preuzela je sindikalni plac, površine skoro 18,7 hiljada kvadrata, u martu 2017. za potraživanje (sa kamatama i troškovima) od 171.978 eura i isti preprodala u aprilu 2019. firmi “Vector System Security”.

Riječ je o zemljištu koje se nalazi preko puta upravne zgrade Boksita, a za koje je 2008. godine procijenjena vrijednost bila 1,8 miliona eura. Na pomenutom placu je trebalo da bude izgrađeno deset zgrada za radnike koji nijesu riješili stambeno pitanje.

Bivše radnike Boksita interesuje i šta se desilo sa 12.000 kvadrata koje su ranije kompenzovani sa Opštinom Nikšić za komunalno opremanje zemljišta na kome je trebalo da budu izgrađene pomenute zgrade.

Boksiti su u stečaju od novembra 2013.godine.

Bonus video: