Bivši ministar i nova ministarka dijelili stanove bez konkursa

Stan je dobila i Mira Cerović, koja je kratko obavljala funkciju pomoćnika ministra. Ona je nepuna tri mjeseca nakon toga napustila MO
105 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2013. 21:21h

Ministarstvo odbrane je mimo konkurska podijelilo deset stanova u vojnoj zgradi u Tološima, od čega tri ljudima koji nijesu ni zaposleni u sistemu odbrane.

Prema informacijama “Vijesti”, nekadašnji ministar odbrane Boro Vučinić stanove je dodijelio Savu Vučiniću koji je direktor Direkcije za tajne podatke, kao Borislavu Ratkoviću, savjetniku u Miinistarstvu finansija.

Stan je dobila i Mira Cerović, koja je kratko obavljala funkciju pomoćnika ministra odbrane za razvoj i zaštitu informaciono-komunikacionih sistema. Ona je nepuna tri mjeseca nakon toga napustila Ministarstvo odbrane "na lični zahtjev", i sa Vučinićem prešla na novu dužnost u Agenciju za nacionalnu bezbjednost.

Mira Cerović je dobila stan uz obrazloženje da ''zbog profesionalnog i stručnog obrazovanja predstavlja neophodan kadar za funkcionisanje sektora u MO''. Dobila je stan na lični zahtjev Bora Vučinića, da bi tri mjeseca nakon dodjele stana napustila Ministarstvo odbrane ''na lični zahtjev'', tvrdi jedan od sagovornika "Vijesti”

“Vijesti” su nedavno pisale o problemima u raspodjeli u vojnoj zgradi na Starom aerodromu, gdje su sudovi poništili kompletnu raspodjelu koja je takođe obavljena za vrijeme mandata Vučinića. Ministarstvu odbrane je naloženo da poništi sva rješenja o dodjeli stanova u toj zgradi, iako su pripadnici Vojske i zaposleni u MO uselili još prije dvije godine. Ministarstvo je u obavezi da sačini novu rang-listu, a još se ne zna koliko će njih morati da se iseli sa porodicama, iako su neki pripadnici Vojske riješili stambeno pitanje nakon 30 godina službe.

U toku je javni oglas za raspodjelu 3O stanova: Zgrada u Tološima, Foto: Luka Zeković

Zgrada u Tolišima, čije je gradnja počela još prije skoro pet godina, rađena je u javno-privatnom partnerstvu. Vlasnik zemlje je bila Vojska, a investitor preduzeće “Cijevna komerc”. Po dogovoru koji je tada objelodanjen, Ministarstvu odbrane i vojsci je u naselju Blok 15 pripao 41 stan i dvije garaže, koje su nakon završetka gradnje u Listu nepokretnosti uknjižene kao 1/1 vlasništvo tog ministarstva. “Cijevna komerc” je postala vlasnik 25 stanova i 11 poslovnih prostora.

Oficiri čame, a funkcioneri likuju

Prema tvrdnjama više izvora iz MO, Vučinić je mimo javnog konkursa podijelio devet stanova, a jedan aktuelna ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić. Trenutno je u toku javni oglas za raspodjelu preostalih 3O stambenih jedinica u Bloku 15 u Tološima, a rang-lista će biti poznata krajem januara.

Sagovornici "Vijesti" tvrde da je dodjelom stanova Savu Vučiniću i Borislavu Ratkoviću, pomoćniku ministra finansija, na način da je bivši ministar Boro Vučinić ustupio Vladi dvije stambene jedinice u zgradi u Tološima koja je građena za rješavanje stambenih potreba zaposenih u sistemu odbrane, nanio "ogromnu štetu pripadnicima VCG".

"Mira Cerović je dobila stan uz obrazloženje da ''zbog profesionalnog i stručnog obrazovanja predstavlja neophodan kadar za funkcionisanje sektora u MO''. Dobila je stan na lični zahtjev Bora Vučinića, da bi tri mjeseca nakon dodjele stana napustila Ministarstvo odbrane ''na lični zahtjev'', tvrdi jedan od sagovornika "Vijesti"

Protežiranje bliskih saradnika

Osim vladinim činovnicima koji nijesu ni zaposleni u Ministarstvu odbrane, Vučinić je pred kraj svog mandata dodijelio i stan "u vlasništvo" aktuelnom pomoćniku ministra odbrane Rajku Novićeviću. Prema važećoj proceduri, stanovi koje dijeli to ministarstvo dodjeljuju se isključivo sa mogućnošću za povoljniji otkup, a ne u trajno vlasništvo.

Veći stan mimo javnog oglasa dobio je i pukovnik Zoran Lazarević, koji je aktuelni načelnik Štaba u Generalštabu. Dobio ga je po osnovu "funkcionalne dužnosti", a na predlog načelnika Generalštaba viceadmirala Dragana Samardžića

Veći stan mimo javnog oglasa dobio je i pukovnik Zoran Lazarević, koji je aktuelni načelnik Štaba u Generalštabu. Dobio ga je po osnovu "funkcionalne dužnosti", a na predlog načelnika Generalštaba viceadmirala Dragana Samardžića. Lazarević je, prema informacijama "Vijesti", već vratio jednosoban stan koji je dobio prije nekoliko godina. Prema pavilniku Ministarstva odbrane sljedovao ga je veći stambeni prostor. Tri stana su dodijeljena porodicama pilota koji su poginuli u helikopterskoj nesreći pretprošle godine.

Što se ostalih tiče, iz ministarstva nijesu odgovorili na pitanja "Vijesti" kome su i zašto dodijeljeni stanovi mimo javnog oglasa.

Vučinić krenuo da se bavi i restitucijom

Iako na Ministarstvo odbrane i Vojsku u Tološima bio uknjižen 41 stan, izvori "Vijesti" tvrde da je bivši ministar Boro Vučinić pred kraj mandata odlučio da pet stanova dodijeli porodici Boljević, koja je nekadašnji vlasnik placa na kojem je građena zgrada.

"Milenku Boljeviću, koji se tokom gradnje javio kao bivši vlasnik vojnog zemljišta, po osnovu restitucije je dodijeljeno pet stanova, svi površine po 42 kvadrata", tvrdi jedan od sagovornika "Vijesti".

Detalji takve odluke, dodaju izvori "Vijesti", ni danas nijesu poznati, niti na osnovu čega je procijenjeno na koji način će porodica Boljević biti obeštećena.

Zašto su Popović i Kojić privilegovani?

Izvori "Vijesti" tvrde da su još dva stana u zgradi u Bloku 15 podijeljena nezakonito, odnosno mimo važeće procedure koja je propisana aktima Ministarstva odbrane.

"Dva stana su nezakonito dodijeljena ''po osnovu pravosnažne sudske presude'', i to civilnom licu Milu Popoviću i starijem vodniku Vladanu Kojiću, koji je glavni podoficir u VCG", kaže jedan od sagovornika "Vijesti", dodajući da je Popović dobio stan na predlog Bora Vučinića.

Podoficiru Kojiću je stan dodijelila Milica Pejanović-Đurišić. Ta dva pripadnika su se žalila na rang-listu za zgradu na Starom aerodromu, po kojoj je Ministarstvo odbrane u obavezi da ponovo sprovede raspodjelu. "To je nezakonito jer nije u skladu sa sudskim presudama koje glase da se poništi raspodjela stanova na Starom aerodromu i izvrši ponovna raspodjela te zgrade, a ne da se tim pripadnicima dodijeli stan. Pogotovo ne u zgradi u Tološima", tvrde izvori "Vijesti".

Podsjećaju da je još tridesetak pripadnika Vojske dobilo pravosnažne presude za zgradu na Starom aerodromu, ali se njima ne dodjeljuju stanovi u Tološima kao Popoviću i Kojiću.

Bonus video: