Bivši radnici "Nikpeka" podnijeli krivičnu prijavu

Bivši radnici “Nikpeka” tvrde da im nije isplaćeno 50.000 eura za zarade i 85,5 hiljada za osiguranje
1655 pregleda 0 komentar(a)
Bivši radnici nikšićke pekare, Foto: Svetlana Mandić
Bivši radnici nikšićke pekare, Foto: Svetlana Mandić

Bivši radnici nikšićke gradske pekare „Nikpek“, koja je u stečaj otišla u aprilu 2011. godine, podnijeli su Specijalnom tužilaštvu za suzbijanje organizovanog kriminala krivičnu prijavu protiv NN lica koja su učestvovala u stečajnom postupku, jer im ni nakon osam godina nijesu isplaćene sve zaostale zarade, niti im je povezan radni staž.

Prijavu je potpisalo 37 bivših radnika a kako tvrde, nije im isplaćeno više od 50 hiljada eura na ime zaostalih zarada i 85,5 hiljada za penzijsko-invalidsko osiguranje.

„Kada se pekara zatvorila imala je 120 radnika - 50 za stalno, a ostali pod ugovorom ili bez ugovora. Bilo je radnika pred penziju, kao i onih mlađih koji su imali 15 godina staža. Nijesu nam nikakva prava odobrena, nije nam isplaćeno ono što smo zaradili, niti uplaćen radni staž za 2,5 godine, tako da moramo sami da se snalazimo kako umijemo. Kucali smo na sva vrata, ali nam niko nije dao pozitivan odgovor. Uvijek je neko drugi kriv“, kazala je Vilogorka Karličić. Kako je istakla obraćali su se Fondu rada koji im je odgovorio da im je sve isplaćeno, a njima se još duguje za zarade.

„Na nekom računu ima 38 hiljada za koje kažu da je na račun Fonda PIO, a niko nam nije uplatio dvije i po godine staža. Zato su sebi naplatili sve - stečajni upravnik preko 30 hiljada, njegov stručni saradnik deset hiljada, advokat 16 hiljada. Ali, od preko 167 hiljada utuženih potraživanja od kupaca naplatili su samo 30 hiljada“, kazala je Karličić koja je 13,5 godina radila u administraciji.

Prema njenim riječima, da je pekara imala „boljeg domaćina i danas bi radila“. Sada su svi oni na birou rada bez ikakve nade da će dobiti posao jer, kako reče, ni mladi ne mogu da se zaposle, a ne oni koji imaju od 55 godina pa naviše.

Rajko Gvozdenović je uspio da se penzioniše ali su mu, kako reče, ostali dužni preko tri hiljade eura, a sinu dvije hiljade.

Bivši stečajni upravnik Žarko Ostojić kazao je “Vijestima” da su radnicima isplaćena sva potraživanja iz stečajne mase, koliko je po zakonu moglo da im se isplati, da je zbog nedostatka sredstava ostalo isplaćeno oko 20 odsto radničkih potraživanja, kao i da je Fond rada ostvario sva njihova prava.

“Ukoliko imaju kakvih nedoumica neka se obrate Fondu”, poručio je Ostojić.

U pekari, koja je od 1997. godine bila u vlasništvu Milisava Ćipranića, proizvodnja je obustavljena 17. marta 2011. Ćipranić koji je imao 86 akcija pekare, odlučio se na prodaju vlasništva zbog, kako je tada rekao, duga od oko 700 hiljada eura. Pekaru je kupila firma „Trivit“ koja je sa radom počela 2013. godine.

Bonus video: