Bivši šef beranskog katastra: Sam sam otišao, pa su doveli šešeljevca

“Netačno je i proizvoljno iznošenje u javnost da sam između ostalih osam načelnika katastara smijenjen i to zbog korupcije ili nerada"
124 pregleda 4 komentar(a)
Berane, Foto: Arhiva "Vijesti"
Berane, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.10.2013. 20:01h

Povodom teksta "Načelnici više ne smiju predmete držati u fiokama" objavljenog u “Vijestima”, reagovao je funkcioner DPS-a Darko Mališić, bivši načelnik Područne jedinice Uprave za nekretnine Berane:

“Netačno je i proizvoljno iznošenje u javnost da sam između ostalih osam načelnika katastara smijenjen i to zbog korupcije ili nerada. Istina je sasvim suprotna. S obzirom na to da sam diplomirani inžinjer saobraćaja i da poznajem dva svjetska jezika, da sam informatički pismen i da imam rukovodeća iskustva i organizacione sposobnosti, prije deset godina sam, nakon zaključavanja kancelarije od strane političkih protivnika u Opštini, sporazumno prešao u katastar u Beranama. Tada je katastar bio potpuno neuređen i zapušten i važio je za mjesto korupcije.

Napornim, svjesnim i stručnim radom, sa skromnim administrativnim kapacitetom zaposlenih - posebno pravnika, podigao sam za više nego duplo nivo učinka i katastar je postao mjesto pravog servisa građana, koje pruža punu svojinsku sigurnost i gdje građani ne moraju da plaćaju "usluge" da bi ostvarili svoje pravo.

To su potvrdile ankete i u organizaciji Svjetske banke, u kojima su nam građana davali najveće ocjene. Danas je katastar u Beranama najuređenija ustanova. To je i potvrdio prethodni direktor Mićo Orlandić, šaljući mi prilikom odlaska pismenu zahvalnost na radu i saradnji.

Ja sam prethodnom sistematizacijom, po kojoj je bilo predviđeno da na mjesto načelnika bude diplomirani pravnik ili geodeta imao v.d. status. Nakon dolaska Dragana Kovačevića na mjesto direktora prošle godine, pokušano je moje ukljanjanje sa mjesta načelnika, dovođenjem čovjeka sa strane, ali iz zakonskih razloga do toga nije došlo. U maju ove godine me je, bez ikakvog povoda, razloga i moje saglasnosti direktor rasporedio na radno mjesto u Podgorici, a na moje mjesto je postavio na v.d. načelnika, inače jedinog pravnika u Područnoj jednici Berane Momčila Sajičića, koji i danas obavlja ujedno i poslove pravnika u prvostepenom upravnom postupku i načelnika. Imenovani je pred penzijom, sa slušnim aparatom, bez znanja jezika, informatički nepismen, bivši predsjednik "Srpske radikalne stranke - Vojislav Šešelj" i koji je pravosnažno osuđivan... Ovaj potez državnog organa je u građanstvu dočekan sa nevjericom i podsmijehom.

Komisija za žalbe je poništila tu odluku direktora Uprave 21.06.2013. koju Uprava i Ministarstvo nijesu izvršili. Vidjevši da je ministar finansija pod pritiskom SDP-a, koji želi da kontroliše partijski i kadrovski katastre, ja sam sporazumno napustio katastar i vratio se u Opštinu Berane. Sam direktor je na Kolegijumu o meni lično izrekao pohvale na rad i pošten odnos prema poslu i državi, uz obrazloženje da mi struka nije u saglasju sa sistematizacijom - što mi je i potvrdio nakon objavljivaja teksta u novinama. Tako da nijesam razriješen, nego sam svojevoljno napustio Upravu za nekretnine!

Uzrok mom odlasku iz Uprave za nekretnine svakakao postoji, a on je povezan sa mojim poštenom radom - što znaju građani u dolini Lima, jer potičem iz poznate poštene porodice i bratstva.

Iz tog razloga moram podsjetiti javnost na činjenice od ranije. Iako sam se tada sklonio od nevolje, koja me je tada zadesila u Opštini Berane, nevoljama nije došao kraj jer sam se savjesnim radom zamjerio jednoj strukturi, koja drži Berane učaurenim, te iz tog razloga mi se preko ljudi sa "one strane zakona" zapaljuje službeni auomobil avgusta 2005.g.i vrše napadi na porodičnu kuću - zbog čega mi se majka ozbiljno razboljela i preminula jula 2006.

Kako sam insistirao da se počinioci otkriju, izveden sam od strane policije i tužioca (kadra SDP-a) pred Sud pod optužbom da sam maltretirao policiju. Proces je trajao četiri i po godine i završen je oslobađajućom presudom”, stoji, između ostalog, u reagovanju Mališića.

Bonus video: