Bivši zamjenik direktora ZIKS-a zabranjivao korišćenje godišnjih za preko 300 zaposlenih

“Pa tako, na primjer, ni bivši zamjenik direktora Vojkan Marković koji je zabranjivao korišćenje godišnjeg odmora za preko 300 zaposlenih, sa opravdanjem da oni nemaju pravo na godišnji odmor. To je rezultiralo odštetom za te zaposlene bez sudskih troškova u nivou od oko 450.000 eura"
411 pregleda 2 komentar(a)
Službenici Ziksa, Foto: Boris Pejović
Službenici Ziksa, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.05.2016. 19:39h

Član izvršnog odbora Sindikata ZIKS-a Predrag Spasojević saopštio je da su radni sporovi nastali dugogodišnjim kršenjem zakona odgovornih u toj ustanovi, građane koštali najmanje pola miliona eura.

“Godinama se u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ne sprovodi zakon. Zamislite paradoksa, u ustanovi koja u krajnjem služi da ako se postupa protivno zakonu da takvo ponašanje ispravi, ne poštuju se radnička prava, a samim tim i ljudska prava zagrantovana Ustavom”, kazao je Spasojević.

Istakao je da još nijedan bivši ni sadašnji rukovodilac nije snosio odgovornost zbog toga.

“Pa tako, na primjer, ni bivši zamjenik direktora Vojkan Marković koji je zabranjivao korišćenje godišnjeg odmora za preko 300 zaposlenih, sa opravdanjem da oni nemaju pravo na godišnji odmor. To je rezultiralo odštetom za te zaposlene bez sudskih troškova u nivou od oko 450.000 eura. Tadašnji direktor Milan Radović odbio je ponuđen sporazum za plaćanje prekovremenog rada, pored toga što su zaposleni uspjeli u sporu i naplatili prekovremeni rad sa kamatom. Državu je taj spor koštao dodatnih više od 60.000 eura. Samo ta dva primjera koštala su građane više od pola miliona eura bespotrebnih izdvajanja”, kazao je on.

Spasojević je rekao da se Sindikat ZIKS-a možda ne bi ni oglašavao ni sada, da ZIKS nije odbio postupak medijacije za 43 zaposlena, koji će zbog toga svoja prava potraživati na sudu, što će koštati oko 15.000 eura.

Pojasnio je da do tih troškova nije moralo doći, jer postupak pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova ne košta ništa strane u sporu.

“ Krše zakon jer su nepismeni, zlonamjerni ili nehumani”

Spasojević je kazao da trenutno radnici ZIKS-a vode preko 1.000 postupaka pred sudovima i Agencijom.

“To je opterećujuće i za radnike i za sudove zatrpane predmetima”, kazao je on.

Dodao je da se u ZIKS-u i dalje krše prava kada je u pitanju korišćenja godišnjeg odmora, plaćanja prekovremenog, noćnog i prazničnog rada, pauze u toku rada, zaštite na radu, radnopravnog odnosa za jedan dio zaposlenih, plaćanja dnevnica za službeno putovanje, napredovanja, stručnog usavršavanja.

“Nad jednim dijelom zaposlenih se sprovodi konstantan mobing. Zašto se krše radnička prava u ZIKS-u, u ustanovi za sprovođenje zakona? U pitanju je ili nepismenost ljudi koji odlučuju o pravima zaposlenih, na svim nivoima, ili zlonamjernost radi stvaranja štete državi ili je sasvim nešto treće, kao što je nedovoljan intelektualni kapacitet rukovodioca ili nedostatak humanosti i ljubavi u djetinstvu”, kazao je on.

Bonus video: