Bivšim studentskim funkcionerima uplaćeno preko 20 hiljada eura

Iz državnog budžeta finansirane su aktivnosti organizacija čiji su osnivači Dejan Pejović i Ivica Todorović
628 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2012. 04:28h

Između borbe za slobodni Univerzitet na protestima i raspoređivanja državnog novca u svojoj kancelariji u zgradi Rektorata, pojedinci iz Studentskog parlamenta (SP) su izabrali drugu opciju.

Tehnologijada, studentska nedjelja, motivacioni vikend na Žabljaku, ali brojne nadoknade i troškovi našli su se na izvodu bankovnog računa Studentskog parlamenta, u koji su “Vijesti” imale uvid.

Zašto se razlikuju, “Vijesti” nijesu uspjele da saznaju, jer omladinac SDP-a, po običaju, ne odgovara na pozive novinara.

Zašto se razlikuju, “Vijesti” nijesu uspjele da saznaju, jer omladinac SDP-a, po običaju, ne odgovara na pozive novinara.

Ipak, sa računa organizacije, za koji su čelnici tvrdili da “ima malo novca, a puno aktivnosti”, za više od godinu dana isplaćeno je preko 86 i po hiljada eura. Golubović je u oktobru “Vijestima” kazao da im je iz državnog budžeta uplaćeno “svega” 29 hiljada eura, a na izvodima se vidi da je do tog perioda uplaćeno preko 40 hiljada eura.

Uplaćivano i za vrijeme protesta

Zanimljiv je podatak da je u periodu od 4. do 15. novembra, kad je organizovan prvi studentski protest, na račun SP iz Rektorata uplaćeno preko 7.600 eura. Novac je u tom periodu stizao iz Ministarstva prosvjete i nauke protiv čije obrazovne politike je SP organizovao protest, 4 hiljade eura “za sufinansiranje projekta”.

Tri dana prije “decembarske čajanke” u holu tehničkih fakulteta, Dom učenika i studenata sponzorisao je dvije hiljade eura SP, a do kraja godine od Univerziteta su dobili još 3.500. Međutim, iznos od preko 6.000 za Pravni fakultet, 3.000 za studente PMF-a i Ekonomskog fakulteta i 70 eura FPN-a usaglašeni su sa dijelom “skiciranog izvještaja“.

Tri dana prije “decembarske čajanke” u holu tehničkih fakulteta, Dom učenika i studenata sponzorisao je dvije hiljade eura SP.

Osnivač te organizacije, prema podacima iz registra NVO-a, je Dejan Pejović, poznat kao dugogodišnji organizator studentskih aktivnost. Pejović je na poziv redakcije “Vijesti” kazao da je kasno (21h), da neće ništa da komentariše i sugerisao novinaru da ga nazove sjutra. Nakon toga danima nije odgovarao na telefonske pozive.

Pare i za Todorovića

Prvi put se, među organizacijama koje se finansiraju od novca crnogorskih građana, na izvodu pojavljuju Studentska asocijacija Crne Gore i Studentski centar Crne Gore, koje zastupa Ivica Todorović i kojima je uplaćeno 11.700 eura.

Taj studentski funkcioner osuđen je prošle godine na 40 dana zatvora, jer je 2006. ošamario studenata Ivana Vukićevića, koji je gostujući na TV IN kazao da su “studentski predstavnici u službi tadašnjeg dekana Zorana Rašovića”.

Iako nije student Pravnog fakulteta, a samim tim ni član SP, dva dana prije novembarskog protesta govorio je na tribini koju su organizovali SP i studenti Pravnog fakulteta.

Todorović je “Vijestima” kazao da je on osnivač organizacija, ali da ih sad vode drugi studenti, jer je završio fakultet.

Todorović je “Vijestima” kazao da je on osnivač organizacija, ali da ih sad vode drugi studenti, jer je završio fakultet. “Sredstva koja su dobijena, nijesu iz budžeta koji SP dobija od Univerziteta, već od apliciranja za projekte gdje su naše organizacije suorganizatori ili partneri”, kazao je on.

Bivši predsjednik SP, rekao je da su organizacije radile istraživanja o uslovima u studentskom domu, studentskom prevozu i uslovima na fakultetu. Prema njegovim riječima, studenti su učestvovali na međunarodnom sportskom takmičenju u Beogradu, organizovali seminar za razmjenu iskustava i uspostavljanje saradnje studentskih organizacija, kao i muzičke, zabavno-kulturne sadržaje za mlade.

“Za neke aktivnosti se apliciralo i prije prošle godine, a sredstva su uplaćena tokom 2011”, istakao je Todorović.

Na pitanje - zašto je šest dana nakon novembarskog protesta Studentskom centru “po zahtjevu” uplaćeno 2.200 eura, Todorović je kazao da SP nije imao sredstva za organizovanje protesta, već je 4.000 pozajmio od svojih organizacija. Kasnije je taj novac vratio.

Golubović zaradio preko 1.600 eura

Predsjednik SP je u ranijem razgovoru za “Vijesti” objasnio da nadoknadu pored 26 studenata povjerenika na fakultetima primaju i članovi Parlamenta koji su u Senatu Univerziteta i Upravnom odboru.

Na izvodima se vidi da je za članstvo u Senatu, osim Golubovića, uplaćivano 800 eura predstavniku Metalurško-tehnološkog fakulteta Iliji Rešetaru, predstavniku Pravnog fakulteta Zoranu Rakočeviću 640 eura, Srđi Martinoviću sa FPN-a 700 eura i oko 850 eura Mileti Boškoviću sa DIF-a.

Hiljadu eura od članstva u Upravnom odboru Univerziteta dobio je i omladinac DPS-a Ilija Kaluđerovića sa Ekonomskog fakulteta. Nadoknade su redovno uplaćivane i predstavniku studenata Prava Stefanu Jovanoviću koji je kao povjerenik SP zaradio skoro 900 eura.

Hiljadu eura od članstva u Upravnom odboru Univerziteta dobio je i omladinac DPS-a Ilija Kaluđerovića sa Ekonomskog fakulteta.

U formalnom finansijskom izvještaju kojim raspolaže Univerzitet za telefonske razgovore potrošili su 275, a za "troškove goriva, mazuta i lož ulja" na godišnjem nivou 559 eura.

Obilazili skijališta

SP je u januaru prošle godine sa 1.600 eura podržao civilnu inicijativu mladih Kotora koji su “organizovali stručni obilazak skijališta u regiji, kao i aktivnosti Studentskog univerzitetskog servisa i Udruženje studenata akademija sa Cetinja sa po hiljadu.

Golubović je ranije "Vijestima" objasnio da se novac raspoređivao na osnovu zahtjeva koje su vijeća i organizacije slale, kao i na osnovu projekata i njihovog značaja. O zahtjevima i raspodjeli sredstava trebalo bi da odlučuje izvršni odbor koji se, po riječima člana Matije Ratkovića, prošle godine nekoliko puta sastajao, ali o finansijama nije raspravljano.

“Vijesti” su nezvanično saznale da je obavezu raspodjele novca Golubović preuzeo na sebe, kako ne bi opterećivao izvršni odbor.

“Vijesti” su nezvanično saznale da je obavezu raspodjele novca Golubović preuzeo na sebe, kako ne bi opterećivao izvršni odbor.

Nadležne institucije za šest mjeseci nijednom nijesu javno reagovale, a iz Rektorata je “Vijestima” rečeno da Upravni odbor i rektor nijesu primili nikavu prijavu ni žalbu na nezakonit rad Studentskog parlamenta.

“Ukoliko se to desi, UO i rektor će naložiti službi interne revizije UCG da ispita takve navode”, saopšteno je iz Rektorata.

Do tad će novac “po zahtjevima” trošiti razne studentske organizacije za rješavanje “gorućih” studentskih problema.

Galerija

Bonus video: