Biznis zona u Kolašinu prazna, niko ni ne pita za nju

Uprkos brojnim olakšicama sa državnom i lokalnog nivoa, za biznis zonu u Bakovićima nema nikakvog interesovanja
298 pregleda 6 komentar(a)
Bakovići Kolašin
Bakovići Kolašin
Ažurirano: 07.03.2018. 20:50h

Biznis zone na sjeveru, uglavnom, nijesu opravdale očekivanja, to jest, investitori se ne otimaju za te prostore, kako se, vjerovatno, očekivalo kada su formirane. Uprkos brojnim olakšicama sa državnog i lokalnog nivoa, za kolašinsku biznis zonu u Bakovićima ne postoji skoro nikakvo interesovanje. Već godinu i po, kažu u lokalnoj upravi “niko nije ni pitao” kakvi su uslovi, eventualnog, poslovanja u tom dijelu opštine.

“Definitivno, ne bismo mogli reći da postoji interesovanje investitora. I država i Opština su dali velike povlastice - smanjenjenje poreza i doprinosa i opštinskih taksi. To ide u prilog onome što često kažem da nije najbitnije da se investitorima smanje troškovi onog što treba da plati. Ivestitor treba da vjeruje da tu može i da zaradi”, kaže sekretar za finansije Goran Rakočević.

On pojašnjava kako kolašinska biznis zona i nije komunalno opremljena na idealan način, ali da bi vjerovatno interesovanje investitora uslovilo i dodatna ulaganja u Bakovićima. Dodatni problem je i električni stub koji je nasred tog prostora. Bezuspješno, iz Sekretarijata za urbanizam, nekoliko puta je od Elektroprivrede traženo njegovo uklanjanje.

Biznis zona u Bakovićima postoji šest godina. Za to vrijeme Kolašinci od nje nijesu imali nikave konkretne koristi, nije otvoreno nijedno radno mjesto, a tek nekolicina investitora se interesovala. I pored nekoliko javnih poziva tek nekoliko stranih firmi se zainteresovalo za taj prostor, ali to interesovanje nije rezultiralo ugovorima.

“Jedna firma je bila navodno jako zainteresovana, ali su već u startu pokazali neozbiljnost. Nijesu ni taksu platili. Predstavnici izvršnih vlasti su razgovarali sa još nekoliko investitora, ali bez nekih rezultata koji bi obećali sigurna ulaganja“, objašnjavaju u Opštini.

Iz, u Kolašinu opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), kažu da su dok su bili na vlasti imali razgovore sa dva “prilično ozbiljna investitora”.

“Razgovarali smo sa investitorima koji su imali namjeru da u Bakovićima grade fabriku za preradu voća i povrća i hrane za kućne ljubimce. Da li je te razgovore aktuelna lokalna vlast nastavila nije mi poznato”, kaže šef odborničkog kluba DPS-a Darko Brajušković.

Brajušković smatra da je izostala agresivnija marketing kampanja

Brajušković podsjeća da je “bivša vlast počela građevinsko uređenje biznis zone ravnanjem jednog uzvišenja. Planirana je bila, tvrdi, izgradnja primarne i sporedne saoobraćajnice ka tom prostoru. Biznis zona u Kolašinu je, tvrdi šef odborničkog kluba DPS-a, administrativno, ali ne i fizički, zaokružen kompleks.

“Potrebno je dodatno ulaganje u biznis zonu. Međutim, takođe, i jedna agresivnija kampanja promovisanja svih olakšica koje se nude investitorima. Nijesam uvjeren da je to do sada činjeno kako treba”, kaže on.

Bonus video: