Bjelica nije prošao za CANU

Književnici Jevrem Brković i Pavle Goranović i istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov novi su članovi CANU
232 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2015. 07:51h

Književnik Jevrem Brković, ministar kulture i književnik Pavle Goranović i istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov izabrani su za vanredne članove Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU).

Za redovne članove CANU-a izabrani su dosadašnji vanredni članovi - lingvista Nenad Vuković i vajar Pavle Pejović, dok su inostrani članovi CANU od juče antropolog Robert Vejlon, istoričar umjetnosti Tonko Maroević, ekonomista Nebojša Nakićenović i istoričar Ilber Ortajli.

Kandidati za vanredne članove, koje su ranije saopštili iz CANU-a, bili su i profesor na DIF-u Duško Bjelica, arhitekta Mileta Bojović, vajar Zlatko Glamočak, matematičar David Kalja, ekonomistkinja Vesna Karadžić, elektrotehničar Srđan Stanković i sociološkinja Mileva Filipović.

Članovi CANU-a su na jučerašnjoj sjednici skupštine raspravljali i o, kako su naveli, ignorisanju njihovog rada u državnim institucijama i medijima.

Predsjednik Skupštine CANU-a Momir Đurović kazao je da su na sjednicu pozvali više državnih zvaničnika, od kojih su se oglasili jedino premijer Milo Đukanović i predsjednik Filip Vujanović.

“Đukanović se izvinio što ne može prisustvovati sjednici, dok je predsjednik poslao svog savjetnika. Pozvali smo i četiri ministra, od kojih niko nije ni odgovorio. Da smo američkom predsjedniku (Baraku) Obami poslali poziv da prisustvuje, siguran sam da bi nam iz njegove administracije makar odgovorili”, kazao je Đurović.

On je naveo da će mediji radije izvijestiti o uspjesima nekog mladog sportiste, nego njihove Akademije, koja je protekle godine uradila 25 naučno-istraživačkih i umjetničkih projekata, od čega 16 od državnog značaja.

Istoričar Šerbo Rastoder kazao je da ne mogu uticati na politike medija, ali da postoji Javni servis, koji je dužan da prati rad jedne državne institucije kao što je CANU. Đurović je odgovorio da postoje “crne liste” u medijima, i da je CANU odavno na jednoj takvoj listi RTCG-a.

On se osvrnuo i na Skupštinu Crne Gore, kazavši da su oni “eksperti za sve živo i mrtvo u kosmosu.” Tvrdi da u Evropi postoje države koje o nekim državnim odlukama raspravljaju na osnovu mišljenja i istraživanja njihove akademije nauka.

Galerija

Bonus video: