Bjelica: Pravni fakultet koristio 7 pečata, obespravili i studente

"Vjerovali ili ne konstatovali smo da 3.500 studenata nema ugovore o studiranju, što je mimo zakona jer visokoškolci ne mogu tražiti svoja prava", rekao je Bjelica
139 pregleda 13 komentar(a)
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.12.2012. 18:20h

Predsjednik Upravnog odbora (UO) Univerziteta Crne Gore (UCG) Duško Bjelica saopštio je nakon sjednice da je Pravni fakultet koristio sedam pečata, iako svaki od fakulteta raspolaže sa samo jednim koji se podiže u rektoratu.

On je kazao da su pored nepravilnosti koje su revizijom utvrđene kada su u pitanju novčani tokovi, javne nabavke i raspodjela novca o kojima su "Vijesti" pisale, konstatovali i da 3.500 studenata nema ugovore o studiranju.

"Vjerovali ili ne konstatovali smo da 3.500 studenata nema ugovore o studiranju, što je mimo zakona jer visokoškolci ne mogu tražiti svoja prava. U njihovim dosijeima ne postoje ovjerene prijave o položenim ispitima, već se to takođe radi mimo pravilnika - po spiskovima", kazao je Bjelica.

Da Pravni fakultet neće biti jedini na tapetu odlučili su članovi UO zadužujući rektora UCG Predraga Miranovića da organizuje ponovnu reviziju poslovanja svih fakulteta u 2011. i 2012.

"Ako za to ne budu postojali uslovi UO će imenovati vršioca dužnosti dekana na tom fakultetu čiji će rad nadzirati upravljačko tijelo, a stručne odluke donositi Senat", kazao je Bjelica.

Kako je kazao Izvještaj upravljačkog tijela za 2011. i osam mjeseci 2012. mora se dodatno pojasniti u sedam tačaka jer postoje nejasnoće koje zadiru u rad tog fakulteta.

Bjelica je naveo i da je UO upoznat sa tri izvještaja prosvjetne inspekcije, a Upravljačko tijelo na Pravnom fakultetu formiralo je i pravnu komisiju koja je radila izvještaj za saradnike i profesore na toj visokoobrazovnoj ustanovi.

Budžet od 13 miliona eura koji je za UCG predložilo Ministarstvo finansija, članovi UO smatraju neadekvatanim

On je naveo i da je UO primio tužbu bivšeg dekana tog fakulteta Draga Radulovića te da će na nju odgovoriti advokat. Ipak, Bjelica smatra da će Radulović morati da potroši ogromno vrijeme odgovarajući za nepravilnosti u periodu tokom kojeg je rukovodio Pravnim fakultetom.

"Nijesmo ni sanjali da ćemo toliko količinu nepravilnsoti naći kada uvedemo prinudnu upravu na fakultetu i one nijesu od juče već su se taložile godinama", poručio je on.

Da Pravni fakultet neće biti jedini na tapetu odlučili su članovi UO zadužujući rektora UCG Predraga Miranovića da organizuje ponovnu reviziju poslovanja svih fakulteta u 2011. i 2012.

Bjelica je dodao da će reviziju za 2011. ponoviti jer postoje "osnovane sumnje da pojedine univerzitetske jedinice ipak posluju na drugačiji način nego što je UO izviješten pismeno".

UO razmatraće na narednoj sjednici krajem decembra mogućnost za pomoć Fakultetu likovnih umjetnosti koji je stradao ljetos u požaru

Budžet od 13 miliona eura koji je za UCG predložilo Ministarstvo finansija, članovi UO smatraju neadekvatanim, a Bjelica je poručio da će od Vlade tražiti da sasluša koje su njihove potrebe i šta UCG i fakulteti zarađuju.

"UCG je u dugovima gotovo jedan godišnji budžet i da bi smanjenjem za narednu godinu došli bi u tešku situaciju da regularno poslujemo. Snimili smo stanje na svim fakultetima i rektoratu i objektivno da bi normalno poslovali moramo imati 17,5 miliona eura", kazao je Bjelica.

Na sjednici najavljeno je i da će UCG potpisati narednih dana ugovor sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma u vezi sa izgradnjom Eko-efikasne zgrade od koje UCG očekuje 600 metara kvadratnih poslovnog prostora na ime naknada za zemljište.

Razgovarano je i o izgradnju sportske dvorane u zahvatu DUP Univerzitetski centar koje je planirano za početak 2013. godine. Kako je kazao Bjelica površina centra će biti 3000 kvadratnih metara i kapaciteta 800 mjesta i koštaće 3,5 miliona eura.

UO razmatraće na narednoj sjednici krajem decembra mogućnost za pomoć Fakultetu likovnih umjetnosti koji je stradao ljetos u požaru.

Bonus video: