Bjelica za dnevnice davao skoro 180, umjesto 40 eura

Izvori “Vijesti” tvrde da su veće dnevnice isplaćivane za putovanja u Sloveniju, Banjaluku, Tuzlu i Skoplje
95 pregleda 14 komentar(a)
Duško Bjelica, Foto: Svetlana Mandić
Duško Bjelica, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.12.2014. 16:07h

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje je tokom 2012. godine isplaćivao veće dnevnice za službena putovanja od iznosa propisanih zakonom.

To je utvrđeno internom revizijom Univerziteta Crne Gore (UCG), čiji je Nacrt, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, početkom godine dostavljen Upravnom odboru (UO) na usvajanje. Na čelu UO je Duško Bjelica, koji je u vrijeme revizije bio dakan Fakulteta za sport.

Izvori “Vijesti” tvrde da su veće dnevnice isplaćivane za putovanja u Sloveniju, Banjaluku, Tuzlu i Skoplje.

Prema istim izvorima, revizorka Sonja Raičević je preporučila obračun dnevnica u skladu sa Uredbom o naknadi troškova državnih službenicima i namještenicima.

Bjelica juče nije odgovarao na pozive i sms poruku “Vijesti”.

Revizijom je, između ostalog, utvrđeno i da se nijesu donosile odluke na osnovu kojih se može utvrditi da li su naknade spoljnim saradnicima isplaćivane prije, ili poslije održanih vježbi i časova.

Revizijom je, navodno, zamjereno i to što je računovođa radio obračune na osnovu usmenog zahtjeva dekana Bjelice.

U reviziji se još napominje da je učešće javnih nabavki neposrednim sporazumom veće za više od 60 procenata u odnosu na zakonski limit.

Prema informacijama “Vijesti”, slične primjedbe revizorka Raičević je iznijela i u izvještaju za 2011. godinu, kada su, tvrde izvori, takođe isplaćivane veće dnevnice.

“Tada je, recimo, utvrđeno da su otvorena dva putna naloga za službeno putovanje u Albaniju, i isplaćeno 177 eura, a po važećoj uredbi dnevnica za putovanje u tu zemlju iznosila je 40 eura”, tvrdi izvor “Vijesti”.

Bjelica treba da pokaže svjedočanstva

Odgovarajući na optužbe da nemaju zavidan broj naučnih radova, profesori Ekonomskog zatražili su od Bjelice da pokaže svjedočanstva. Saopštili su da se “neće pravdati čovjeku, sa čijim intelektualnim i profesionalnim referencama je upoznata javnost”.

“Ako, pak, crnogorska javnost od nas zatraži da pokažemo svoje reference, rado ćemo to učiniti, ali zauzvrat od Duška Bjelice tražimo da javno pokaže svjedočanstva iz osnovne i srednje škole i da upozna javnost na koji način je došao do fakultetske diplome, te da pokaže revizorske izvještaje fakulteta kojim je rukovodio, jer smo sigurni da bi to u potpunosti zaokružilo sliku o njegovom 'naučnom' i menadžerskom profilu”.

Bonus video: