Bjelopoljska sela na turističkoj mapi

Na početku su nam se svi smijali, govoreći šta to ima da se pokaže u Bijelom Polju, a sada dolaze ljudi iz 23 zemlje
247 pregleda 6 komentar(a)
Sabina i Musa Ramović, Foto: Privatna arhiva
Sabina i Musa Ramović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.02.2017. 20:14h

Turističku agencija "Rams" iz Bijelog Polja često miješaju sa opštinskom Turističkom organizacijom.

To i ne čudi, jer nije u pitanju klasična komercijalna agencija koja se bavi samo prodajom turističkih usluga, već dovodi turiste u grad i svojim djelovanjem utiče na podizanja svijesti Bjelopoljaca o značaju uključivanja u razvoj turizma.

Kada su, prije 12 godina, Sabina i njen suprug Musa Ramović razmišljali da otvore agenciju koja će ne samo posredovati u putovanjima već i dovoditi turiste u Bijelo Polje, njihovi prijatelji su se smijali, pitajući se šta to ima da se pokaže u Bijelom Polju. Od tada, pa do danas, agencija je do sada dovela u grad na Limu turiste iz 23 zemlje. Ideja o otvaranju porodične firme potekla je 1998, kada su radeći u trgovinskoj maloprodajnoj radnji tražili način da prošire biznis.

Shvatili su, kako kažu, da trgovina nije imala perspektivu niti je pružala mogućnost da izraze svoju kreativnost. Prva podrška i ohrabrenje stigla im je iz Turske, od jednog rođaka.

“Nakon što smo donijeli odluku bio je veliki izazov da se edukujemo u toj oblasti, a ono što smo prepoznali kao veoma važno na tom putu razvoja bilo je umrežavanje, kretanje i praćenje trendova u oblasti turizma", priča Sabina.

Put razvoja ove preduzetnice i agencije mijenjan je u odnosu na trenutnu tražnju.

“Samo tri mjeseca nakon otvaranja agencije, našu opštinu je posjetila delegacija iz Francuske, iz asocijacije koja je povezivala opštine Bijelo Polje, Berane i Rožaje sa regijom Bretanja u Francuskoj. Cilj posjete je bio analiza mogućnosti razvoja seoskog turizma u tom dijelu Crne Gore. Imajući u vidu da su oni tražili smještaj u seoskom domaćinstvu, posjete prirodnim atrakcijama i domaću hranu, shvatili smo da nije problem da izađemo u susret njihovim zahtjevima. Ono što smo tada shvatili je da je održivi razvoj naša budućnost i šansa, naročito kroz uključivanje lokalnog stanovništva u naše programe”, prisjeća se Sabina.

Sa tom asocijacijom "Rams" je realizovao brojne projekte: omladinski kamp u selu Godijevo, razmjene studenata poljoprivrede i studijska putovanja, povezivanje sa agencijama iz Francuske. Ona navodi da je tadašnja posjeta francuskih turista bila zvanično prva tura u seoskom turizmu, koji tada nije postojao kao samostalni proizvod.

Nakon brojnih usavršavanja, "Rams" je postao zaštitni znak i lider u razvoju seoskog turizma. Njihove ture prate organizovani vodiči na engleskom, franscuskom, njemačkom, ruskom i italijanskom jeziku.

"Tu je i saradnja sa Nacionalnom turističkom organizacijom koja je u nama prepoznala pouzdanog partnera, što je dovelo do realizacije brojnih projekata, studijskih putovanja za novinare i tur operatore i drugih zajedničkih promotivnih aktivnosti. Tokom čitavog tog perioda upijali smo znanje od naših iskusnih kolega iz Finske, Francuske i drugih zemalja i neprestano se usavršavali”, priča Sabina.

Veliki uspjeh agencije je i uspostavljanje kontakta sa holandskom organizacijom CBI (Centre for Promotion of Imports form Developing Countries), koja ih je uključila u veliki EU projekat Export Coaching Pogram tourism. Projekat se odnosio na pomoć malim agencijama iz nerazvijenih zemalja da izađu na evropsko tržište i omogućio im mentorstvo, posjete sajmovima u Evropi i stalna usavršavanja.

“Bili smo jedini učesnici u projektu iz Crne Gore, a na kraju projekta "Rams" je selektovan kao jedan od najuspješnijih u projektu, zbog čega smo dobili nagradu - snimanje filma o našoj agenciji. Saradnja sa Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije učvrstila ih je u ideji da taj region zaslužuje mnogo veću pažnju na turističkoj mapi Crne Gore.

“Realizovali smo brojne projekte poput edukacije turističkih vodiča na sjeveru Crne Gore, gdje je 40 njih dobilo licencu za rad, zatim razne promotivne aktivnosti, ugostili brojne tur operatore i strane novinare koji su pisali o našim programima i prirodnim ljepotama", kazala je Sabina. Agencija Ramovića danas je uključena u sve razvojne projekte na sjeveru koji imaju veze sa turizmom.

“U toku je realizacija projekta “Seoski turizam i katuni”, kroz program prekogranične saradnje Crne Gore i Kosova. Zadatak je da motivišemo ljude sa katuna da se osnaže i ohrabre da kreiraju ponudu na katunima koja će uticati na povećanje njihovog porodičnog budžeta”, objašnjava ona.

Tokom godina unaprijeđena je ponuda smještajnih kapaciteta na selu ali, kako kaže Sabina, neophodno je i dalje animirati zajednice kako bi građani mogli da se uključe u što većem broju, koristeći razne podsticajne mjere koje se mogu dobiti na lokalnom ili nacionalnom nivou. Jačanje ovih kapaciteta, smatra naša sagovornica je neophodno jer je u toku realizaciju najznačajnijih kapitalnih projekata Bjelasice i Đalovića pećine. “Otvaranje ovih objekata zajednica mora dočekati spremno, u smislu turističke ponude i servisa, što je do sada nedovoljno razvijeno".

Jedini dobili sertifikat Travel life za održivi razvoj u turizmu

Od 2014. godine ta agencija jedina u Crnoj Gori ima poznati sertifikat Travel life za održivi razvoj u turizmu. “Ta organizacija kandidovala nas je za učešće na globalnoj konferenciji za žene u biznisu koja se u februaru održava u Instanbulu”, priča ona.

Tokom prošle godine Rams je uspostavio komunikaciju sa Slow food Internatioanale, koji se bavi očuvanjem kulture hrane i tradicije, zaštitom biodiverziteta i podizanjem svijesti o tome koliko izbor hrane utiče na svijet oko nas. Osnivanjem zajednice Crna Gora je zvanično postala član ovog svjetskog pokreta. U okviru tih aktivnosti smo organizovali radionice za lokalne proizvođače, približili im concept Slow food, kao i benfite koje mogu da imaju od članstva u toj organizaciji.

Potom je koncept Slow food promovisan i na novogodišnjem Bazaru, koji je "Rams" realizovao u saradnji sa lokalnom Turističkom organizacijom.“To je bio dobar primjer privatno-javnog partnerstva. Koncept Slow food nam je pomogao da povežemo dvije strateške poljoprivredne grane razvoja Crne Gore – poljoprivredu i turizam”, kaže Sabina.

Bonus video: