Blažić: Navode o glasačkom pravu u dvije države riješiti na međudržavnom nivou

“Jer ne postoji neka mogućnost da se prilikom vođenja biračkih spiskova kontroliše da li neko još ima biračko pravo druge države"
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2013. 13:18h

Provjere biračkih spiskova i navoda da ima građana koji glasačko pravo ostvaruju u dvije države treba rješavati na međudržavnom nivou putem međunarodne pravne pomoći, ocijenio je profesor Đorđije Blažić.

List Dan objavio je da sigurni glasači Demokratske partije socijalista, njih 98 koji su upisani u birački spisak za Opštinu Pljevlja, pravo glasa ostvaruju i na teritoriji Bosne i Hercegovine (BiH). Ranije je objavljen spisak sa imenima 37 sigurnih glasača DPS-a sa pravom glasa u BiH, koji su upisani i u birački spisak za Pljevlja.

Blažić je kazao da, ako se dešava da neko ostvaruje biračko pravo u dvije države, onda tu situaciju treba rješavati na međudržavnom nivou.

“Jer ne postoji neka mogućnost da se prilikom vođenja biračkih spiskova kontroliše da li neko još ima biračko pravo druge države.

I tu sigurno da postoji problem pravne prirode, prilikom utvrđivanja da li je neko upisan u birački spisak druge države”, rekao je on agenciji MINA.

“Ako imaju državljanstvo dvije države, a nema sporazuma među državama o dvojnom državljanstvu, kao što koliko znam, Crna Gora nema sa BiH, onda nema mogućnosti da budu u biračkom spisku obje države”

Blažić je naveo da u svim sistemima na izborima glasaju samo državljani te države, a da drugačija situacija pokazuje ili nedostatak u biračkom spisku ili je u pitanju dvojno državljanstvo.

“Ako imaju državljanstvo dvije države, a nema sporazuma među državama o dvojnom državljanstvu, kao što koliko znam, Crna Gora nema sa BiH, onda nema mogućnosti da budu u biračkom spisku obje države”, pojasnio je on.

Blažić smatra da je to veoma teško provjeravati, “osim kada imate konkretne podatke ili osnovanu sumnju, pa da se pokuša doći to tih podataka putm međunarodne pravne pomoći”.

“Jer onaj ko je upisan u birački spisak Crne Gore može se brisati samo pod zakonskim uslovima. Ostaje to očigledan problem koji treba rješavati na međudržavnom nivou, oko tog dvojnog upisa i ostvarivanja političkog prava u obje države”, ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, opštine koje vode biračke spiskove preko Ministarstva pravde i međunarodne pravne pomoći treba da pokušavaju da rješavaju te sporne situacije.

“Tako da očigledno naši i organi BiH treba da razmotre te navode da se ne bi dešavale slične situacije ubuduće. Medijski navodi treba da budu samo povod da se uđe u rješavanje te problematike, jer možda nije u pitanju samo problem sa BiH već i sa drugim državama u regionu”, ukazao je Blažić.

On je podsjetio da Crna Gora ima intenzivnu međunarodnu aktivnost i da postoji očigledna potreba da se u komunikaciji sa drugim državama u regionu i to pitanje stavi na dnevni red.

“To je stvar bilateralnih dogovora i rješava se na međudržavnom nivou”, zaključio je Blažić.

Galerija

Bonus video: