Blažo Đukanović založio imovinu kod strica

Mlađi Đukanović stavio pod hipoteku kod Prve banke 186 kvadrata u centru grada, na ime kredita od 149 hiljada eura...
243 pregleda 51 komentar(a)
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejovic
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejovic
Ažurirano: 07.03.2016. 06:37h

Podgorička firma "BB Solar" premijerovog sina Blaža Đukanovića, založila je svoj poslovni prostor od 186 kvadrata u centru grada pod hipoteku Prvoj banci, u većinskom vlasništvu njegovog strica Aca Đukanovića, na ime kredita od 149 hiljada eura.

Kompanija, koju je mlađi Đukanović osnovao sa svojim poslovnim partnerom Ivanom Burzanovićem, već nekoliko godina se uspješno bavi poslovima u trenutno najprofitabilnijem energetskom sektoru u Crnoj Gori.

Njihova firma je, krajem prošle godine, kako se navodi u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, postala vlasnik poslovnog prostora u prizemlju zgrade.

Već 10. februara, zaključen je ugovor sa Prvom bankom, kojoj se, kao zalog, na ime kredita daje poslovni prostor, s tim da banka porodice Đukanović stavi hipoteku sa zabranom opterećenja i otuđenja nepokretnosti.

Hipoteka je upisana 19. februara, a BB Solar se obavezuju da banci izmiri dugovanje najkasnije do 8. marta 2018.

Ovo nije prvi put da kompanija premijerovog sina banci svoga strica kao obezbjeđenje za kredit zalaže imovinu.

Do sada je to uglavnom bila pokretna imovina, a sada je to prvi put neka nepokretnost.

Upravo poslovni prostor u Podgorici je jedina nepokretna imovina u vlasništvu BB Solar.

"BB Solar je osnovana u Podgorici sa ciljm povećanja energetske efikasnosti i očuvanja kvaliteta životne sredine prelaskom na obnovljive, nezagađujuće izvore energije. Bavi se svim alternativnim izvorima energije sa posebnim akcentom na solarnim sistemima“, navodi se na sajtu ove firme.

BB Solar je proteklih godina realizovao brojne projekt zamjene rasvjete po crnogorskim gradovima.

Osim BB Solar, sa poslovnim partnerom Ivanom Burzanovićem, Blažo Đukanović je osnovao i firmu BB Hidro koja je ambiciozno ušla u biznis izgradnje minihidroelektrana.

Firma je sredinom februara predala zahtjev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova za gradnju mini hidroelektrane na dijelu vodotoka Slatina, u slivu Morače na području kolašinske opštine.

BB Hidro samo je jedna u nizu firmi, čiji su osnivači bliski premijeru Đukanoviću, a koje su formirane isključivo zbog jednog od trenutno najinteresantnijih biznisa - izgradnje mini hidroelektrana.

Građani daju po dva centa

Vlasnici malih elektrana dobijaju status povlašćenog proizvođača i njihovu struju će otkupljivati Elektroprivreda.

Taj trošak će platiti svi potrošači, preko stavke na računu za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije.

Prema Pravilniku o visini naknade za podsticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije za 2016. utvrđena je naknada od 0,058715 centi po kilovat-satu.

To je oko 0,012 centi više nego do sada, i povećaće prosječni račun za struju potrošača dva centa.

Bonus video: