Blumberg o Crnoj Gori: Optužbe znače zatvor u "zapadnjačkom nasipu" na Balkanu

“Hapšenje Medojevića je indikacija političkog sistema koji karakteriše primjena lične moći naspram vladavine prava”, kaže za Blumberg Timoti Les sa Univerziteta u Kembridžu
12216 pregleda 7 komentar(a)
Medojević, Foto: Filip Roganović
Medojević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.01.2019. 19:55h

Nebojša Medojević, opozicioni poslanik u Crnoj Gori, najnovijoj NATO članici, svjedok je da teške optužbe mogu značiti zatvor. On je iza rešetaka proveo gotovo dvije sedmice prošlog mjeseca, jer je odbio da sa tužilaštvom podijeli više detalja u vezi optužbi o korupciji koje je uputio na račun crnogorske vladajuće elite.

Za njegovo oslobađanje, kako tvrdi Medojević, zaslužna je međunarodna reakcija, a ne “vladavina prava, koja je slaba ovdje”, piše američki Blumberg.

U svom osvrtu, taj medij piše da hapšenje Medojevića dolazi u ključno vrijeme za bivšu jugoslovensku republiku koju opisuje kao “zapadnjački nasip” u regionu koji još uvijek osjeća uticaj Rusije – Crna Gora iako članica NATO, okružena je državama poput BiH i Srbije koje su uključene u “natezanju oko uticaja”.

Iako odmakla najdalje na putu pridruživanja EU, Crna Gora je suočena sa velikim preprekama prije planiranog pridruživanja 2025. godine.

Kako piše Blumberg, po procjeni EU, pred državom je puno posla – mora se uraditi više na polju vladavine prava, zaštite ljudskih prava i nezavisnosti sudstva, ali i borbe protiv kriminalnih grupa koje se bave trgovinom droge i pranjem novca.

"Fridom haus" je zabilježio pad demokratskih standarda u Crnoj Gori u svom posljednjem izvještaju, a "Reporteri bez granica" u svom Indeksu slobode medija, zbog pritiska vlasti na medije i napada na novinare, Crnu Goru rangiraju na 103. mjestu od 180 posmatranih država .

Blumberg podsjeća i na političku istoriju “lidera nacije”, predsjednika Mila Đukanovića koji se “probio kroz redove jednopartijskog sistema”, bio saveznik Slobodana Miloševića kojeg je “odbacio kako bi o sebi stvorio prozapadnu sliku” prije nego je predvodio zvaničan rasjep od Srbije. Deceniju kasnije, dok je pripremao ulazak Crne Gore u NATO, “optužio je Rusiju planira da ga ubije u pokušaju državnog udara na dan parlamentarnih izbora”, a zahvaljujući političkom imunitetu (bio je ili predsjednik ili premijer od 1991. godine) “zaobišao je nekoliko istraga”, uključujući i italijansku istragu o švercu cigareta iz 2005. godine.

Dobar osnov za usporavanje pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji

“Hapšenje Medojevića je indikacija političkog sistema koji karakteriše primjena lične moći naspram vladavine prava”, kaže za Blumberg Timoti Les sa Univerziteta u Kembridžu. "Ne samo što će Đukanovićevo targetiranje opozicije otežati put ka EU, već će i skliznuće u autoritarizam mnogim skepticima proširenja EU dati dobar osnov za usporavanje pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji", dodaje Les.

Crnu Goru, podsjeća Blumberg, ne potresa samo hapšenje Medojevića – tu je i video koji prikazuje predsjednika Atlas Grupe, Duška Kneževića, kako daje 97.500 dolara u kešu visokoistaknutom članu Đukanovićevog DPS-a koji državom vlada od pada komunizma.

Knežević je optužio vlasti za pokušaj zapljene njegove imovine zbog pogoršanih odnosa sa Đukanovićem, nakon što je Centralna banka uvela prinudnu upravu u dvije njegove banke i oduzela licencu IBM banki. Knežević tvrdi i da je snimljena "transakcija", bila jedan od mnogih, njegovih, doprinosa vladajućoj partiji, koja optužbe odbacuje kao pokušaj diskreditacije državnih institucija i Crne Gore.

Opozicioni poslanik, Nebojša Medojević, kako navodi Blumberg, sa interesovanjem prati Đukanovićev potez protiv “dugogodišnjeg finansijera” dok čeka konačnu odluku da li će i sam zavšiti iza rešetaka.

“Ovo je možda i najveći razdor u crnogorskoj oligrarhiji dosad”, rekao je Medojević za američki medij.

Bonus video: