Bogdanović: Moramo štititi medije koji imaju nacionalnu frekvenciju

Tri televizije - Vijesti, Prva i Nova M - zatražile su od AEM-a da propiše uslov kako samo oni koji proizvode program u Crnoj Gori i to u procentu ne manjem od zahtijevanog nacionalnom frekvencijom mogu prodavati reklame u Crnoj Gori
82 pregleda 6 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Filip Roganović
Aleksandar Bogdanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 28.11.2018. 16:00h

Moramo štititi one medije koji imaju nacionalnu frekvenciju, poručio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, nakon inicijative više televizija da se zaštiti crnogorsko medijsko tržište.

„Svakako to je nadležnost Agencije za elektronske medije (AEM), ali svakako da Ministarstvo treba nužno da posreduje u rješavanju ovog pitanja jer moramo štititi one medije koji imaju nacionalnu frekvenciju, i siguran sam da će Agencija u narednih nekoliko dana dati odgovor na to pitanje“, kazao je Bogdanović na konferenciji za novinare na Cetinju.

Tri televizije - Vijesti, Prva i Nova M - zatražile su od AEM-a da propiše uslov kako samo oni koji proizvode program u Crnoj Gori i to u procentu ne manjem od zahtijevanog nacionalnom frekvencijom mogu prodavati reklame u Crnoj Gori.

“To što kablovski kanal Pink M može sada da prodaje reklamni prostor Crne Gore na isti način kao i nacionalni emiteri direktno znači različite uslove na istom tržištu. Naše tri kompanije dovode se u konkurentno nepovoljniji položaj”, saopštile su ove televizije.

Vlasnik Pinka Željko Mitrović je kazao da njihova inicijativa predstavlja kršenje Ustava, ali i Evropske konvencije prekograničnoj televiziji.

“Pozivajući se na tobože evropska pravila, potpisnici se suštinski zalažu za zabranu konkurencije”, stoji u saopštenju Mitrovića.

Bonus video: