Bogdanović na čelu Komisije za UNESCO, među članovima Šehović i Radulović

Bogdanović je na toj funkciji zamijenio bivšeg ministra, sadašnjeg ambasadora Crne Gore u Beogradu, Branislava Mićunovića
295 pregleda 6 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Filip Roganović
Aleksandar Bogdanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 22.11.2018. 21:04h

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović novi je predsjednik Nacionalne komisije za Organizaciju Ujedinjenih nacija za nauku, obrazovanje i kulturu (UNESCO), odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade.

Bogdanović je na toj funkciji zamijenio bivšeg ministra, sadašnjeg ambasadora Crne Gore u Beogradu, Branislava Mićunovića.

U komisiji su, pored Bogdanovića, kao članovi Sanja Damjanović, ministarka nauke, Damir Šehović, ministar prosvete, te Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma.

Prva Nacionalna komisija UNESCO formirana je 2008. godine. U posljednjem sastavu od 2015, kada je predsjednik bio Mićunović, u komisiji su bili i sadašnja ambasadorka Crne Gore u Italiji, Sanja Vlahović, inženjer Mihailo Burić, te Anastazija Miranović, koja je ranije vodila Upravu za zaštitu kulturnih dobara, a sada je direktorica Narodnog muzeja Crne Gore.

Posao Nacionalne komisije za UNESCO je da, pored ostalog, koordinira i unapređuje aktivnosti i saradnju ministarstava i državnih organa i institucija nadležnih za donošenje i sprovođenje mjera i aktivnosti Crne Gore u okviru saradnje sa tom organizacijom UN-a; da omogućava uspostavljanje direktne veze između UNESCO-a i obrazovnih, naučnih i kulturnih institucija i organizacija civilnog društva u Crnoj Gori, kao i da informiše Vladu o ciljevima i aktivnostima UNESCO-a i kontinuirano prati i analizira sprovođenje predloženih mjera.

Bonus video: